Gremolatagrillad gårdskyckling med grillade grönsaker och basilikaaioli

kniv-i-kyckling

En härlig sommargrillrätt som vi åt vid en av våra familjeträffar. Det här är kanske inget du drar ihop en vardag efter jobbet, utan mer för helger och ledighetsdagar. Kycklingen kan förberedas dagen innan så den bara behöver läggas på grillen när det är dags. Vi valde att servera ett gott surdegsbröd till, det blir gott till aiolin och vi tyckte att det blev alldeles lagom så.

2 hela gårdskycklingar
2 dl kokande vatten
8 dl iskallt vatten
1 dl salt
2 isbitar

Dela kycklingarna på mitten, jag använder en kraftig sax men det går bra med kniv också. Lös upp saltet i det varma vattnet, tillsätt det kalla vattnet och isen. Låt kycklingarna rimma i lagen i ca en timme i kylen.

50 gr plockad persilja
1 citron
5 vitlöksklyftor, skalade
4 msk olivolja
Svartpeppar

Finriv citronskalet och pressa ur saften, mixa samman detta med resterande ingredienser med exempelvis en handmixer. Gnid in de rimmade kycklingarna med det mixade och låt gärna marinera i ca en timme.

Grilla kycklingen, gärna på en klotgrill med lock. Grilla på bägge sidor under lock tills den fått fin färg och har en innertemperatur vid tjockaste delen på lårbenet på 78- 80 grader.

grönsaker

Grillade grönsaker
2 zucchini
4 tomater
2 gula paprikor
2 röda paprikor
4 lökar av valfri färg, skalade men med roten kvar

Dela zucchinin på tre längs med och dela varje del i fyra kvartar. Dela tomaterna på mitten, dela paprikorna i sex delar och kärna ur. Dela lökarna i fyra kvartar genom roten.

4 vitlöksklyftor, skalade.
1 1/2dl olivolja
1 krm chiliflakes
Flingsalt

Mixa samman allt till en slät olja.

Grilla grönsakerna tills dom fått fin färg. Blanda sedan upp dom med vitlöksoljan och smaka upp med flingsalt.

Basilikaaioli
1 ägg
1 msk vinäger
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk dijon
2 dl matolja
1 dl olivolja
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar

Denna sås mixar du snabbt ihop med en stavmixer. Blanda alla ingredienserna utom olja och basilika i en hög behållare som mixern går ner i. Börja mixa och tillsätt oljan i en stråle, blir en tjock majonnäskonsistens. Skär basilikan grovt och mixa sedan ner den med i såsen tills den mixats samman helt. Smaka upp med salt och peppar.

/Fredrik

2 thoughts on “Gremolatagrillad gårdskyckling med grillade grönsaker och basilikaaioli

  1. Pingback: Sommar och sol innebär grill – här har vi samlat några schyssta grilltips och goda tillbehör | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Massor av grillinspiration | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s