Grillad hel kyckling med enkla tilbehör

DSC_0593

Jag grillar gärna kyckling och genom att rimma den innan grillningen får du en riktigt saftig kyckling. Tipset fick jag av Fredrik @cheffrippe och gör alltid så numera. Använder inte ens någon kryddning då kycklingen blir så god i sig. Till kycklingen denna gång grillade jag lite grönsaker hastigt som serverades med parmesan och en basilikakräm. Grymt gott!

1 hel kyckling
1 l vatten
1 dl salt

1 huvud romansallad
1 hel vitlök
4 tomater
1 knippe grön sparris
Riven parmesan
Salt och peppar

2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika

Jag börjar med att lägga kycklingen i rimlag minst 1/2 h. Bara att blanda 1 dl salt med 1 liter vatten. Kycklingen grillas sedan hel i indirekt värme, alltså under lock vid sidan av glödbädden, i ca 1h. Kolla temperaturen med en stektermometer, den ska vara minst 70 grader.

Basilikakrämen görs enkelt genom att mixa creme fraiche med vitlök och basilika.

Romansalladen sköljs och delas på hälften (ha kvar stammen så håller den ihop vid grillningen). Vitlöken hålls hel, men delas mitt itu (se bilden). Den blir så mild och god vid grillningen! Tomaterna delas också på hälften och sparrisen grillas hel. Grilla grönsakerna hastigt och ringla sedan över en god olivolja, salta peppra och riv massor med parmesan. Servera gärna ett gott bröd till, exempelvis levain eller ramslöksfocaccia. Enkelt och gott!

/Rikard

DSC_0604

 

 

 

 

 

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s