Kocken testar fjordörret på cederplanka och bbq-tomater samt recept på yoghurtsås med basilika och parmesan 

laxplanka

Var i butiken härom dagen och blev då nyfiken på två nya produkter till grillen som jag testat – fisk på planka och grilltomater. Till detta serverade jag blandade grillade grönsaker – jag gjorde en utrensning i kylen, och gjorde en snabb yoghurtsås.

”Plankan” var fisken fjordörret på cederplanka. Fjordörret är en laxfisk som odlas i de norska fjordarna och är lite rödare och fastare i köttet än vanlig odlad lax. Fisken var en bit på 400 gr och var färdigkryddad med citronpeppar och låg på en tunn cederplanka. Priset var relativt högt, 89,90 kr, vilket ger ett kilopris på nästan 225 kr. Vid grillning så lägger du plankan på grillen när du fått glöd, saltar och lägger på locket. Plankan gör att det bildas rök och fisken får på så vis en god och tydlig röksmak. Instruktionen säger att du ska tillaga den i 15-18 minuter, vilket enligt min mening är på tok för länge. Jag tog av min efter 10 minuter och det var nästan på gränsen till att den gått för länge. Vi tyckte alla att fisken var supergod, gott med den rökta och grillade smaken och fast och smakrikt kött. Minuset är priset och den felaktiga tiden som anges.

Den andra produkten vi testade i dag var bbq-tomater. Det har dykt upp olika märken samt även blandade grönsaker på samma sätt. Det är en folieform med blandade babytomater, en påse kryddor och en burk olja. Du blandar ihop allt och ställer formen på grillen. Här är jag inte lika positiv, det är för mycket i formen så det blir mest såsigt och mosigt, noll grillkänsla. Även om smaken blir god så föredrar jag nog att lägga mina grönsaker direkt på grillgallret eller i en större form för att få yta och grillsmak. Men till camping och utflykter så kan jag ändå se att den fyller ett syfte.

Yoghurtsås med basilika och parmesan

3 dl yoghurt av turkisk el. grekisksort
1 vitlöksklyfta, skalade
1/2 kruka basilika
50 gr parmesanost
Salt och svartpeppar

Finriv vitlöken, finriv parmesanosten och strimla basilikan. Mixa sedan samman allt med en handmixer. Smaka upp med salt och peppar.

/Fredrik

grönsaker

grillad-sallad

4 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s