Ssäm – kryddig kycklingfärs och grönsaker i salladsblad med Nouc Cham 

ssäm-2

ssämDet här är kanske en rätt som passar mer för fredagsmyset en än stressig vardag. Lite somrigt och lätt med asiatiska smaker. Ssäm är koreanska och betyder ungefär att du rullar eller slår in något som du äter. Här så tar vi ett salladsblad som vi fyller med kryddig kycklingfärs och grönsaker. Nästan som en lite fräschare variant på tacon. Mängden grönsaker jag skrivit är ungefärliga och kan eventuellt behöva ökas på eller minskas beroende på vad ni gillar. Jag har gjort en barnvänlig variant av Nouc Cham till, du kan självklart krydda upp den till önskad hetta. Barnen höll sig i dag till enbart färsen och gurka.

Nouc Cham, barnvänlig variant

1 dl thailändsk fisksås
3-4 st lime- saften ifrån
2 msk socker
1 msk ljummet vatten
Pressa ner limen i en bunke, tillsätt socker och vattnet rör tills sockret löst upp sig. Rör ner fisksåsen (om du vill kan du nu blanda i lite finhackad chili, finhackad vitlök och koriander.)

500 gr kycklingfärs
4 vitlöksklyftor, skalade
10 cm ingefära, skalad
1 röd chilifrukt av spansk peppartyp
1 knippe salladslök
1/2 dl tamarisoja el. japansk soja
1/2 msk fisksås
2 lime, saften ifrån
Matolja

Finriv vitlök och ingefära, finhacka chilin och skiva salladslöken. Stek kycklingfärsen på hög värme i oljan tillsammans med vitlök, chili och ingefära tills det fått fin färg. Tillsätt soja, fisksås och limesaften, rör runt och tillsätt salladslöken, servera med grönsakerna och såsen.

2 -3 huvuden gemsallad
100 gr böngroddar
1/2 gurka
1 dl edamamebönor, skakade
1 paprika
5 st. knipp morötter
1 kruka koriander

Plocka salladen i blad, skär gurka, paprika och morot i stavar. Plocka koriandern.

Ställ fram grönsaker, salladsblad, kycklingfärs och sås. Låt var och en plocka ihop sina egena Ssäms genom att lägga i vad dom vill ha i salladsbladet. Såsen kan du toppa med eller servera i små dippskålar.

/Fredrik

11 kommentarer Lägg till din

  1. chiwoopri skriver:

    7-åringen absolut älskade denna rätt, liksom 5-åringen. ”Den godaste maten jag aldrig ätit!”
    Ett gott betyg för er. Tack

    Gillad av 1 person

    1. 3kockar7kids skriver:

      Tack. Riktigt kul att höra att det gick hem. Hoppas att ni hittar flera goda rätter att prova.

      Gilla

  2. Eva skriver:

    Hej och tack för en inspirerande blogg!

    En av våra favoriter är Ssäm, men när man klickar på receptet Ssäm i menyn (under kategori ”kyckling”) så kommer man till kreolsk gryta. Det ser ut som att länkarna sitter ihop för båda recepten? Jag googlar receptet varje gång men det vore juh enkelt om det funkade på bloggen istället! 😊

    Vänliga hälsningar,
    Eva

    Gilla

    1. 3kockar7kids skriver:

      Hej, tack för att du gör oss uppmärksam på detta. Tack också för att du gillar receptet och ändå söker upp det. Nu ska det vara åtgärdat och blir då lite enklare för dig att hitta framöver. Hoppas vi kan fortsätta att inspirera i din matlagning.
      Må gott
      Fredrik

      Gilla

Lämna en kommentar