Chef Frippes köttfärssås 

pastatallrik

Här kommer ett recept på köttfärssås så som jag gillar att göra den. Du kan självklart utesluta vinet och istället tillsätta annan vätska, exempelvis köttbuljong eller matlagningsvin. Det går inte åt så mycket i vinflaskorna hos oss nu för tiden, så vi sparar alltid det som blir över och använder till matlagning. Kryddningen kan du ju också variera efter smak. Låt dig inspireras och få lite variation på din egen köttfärssås.

1 kg nötfärs
2 gula lökar, skalade
5 vitlöksklyftor, skalade
1/2 flaska rödvin
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
1 dl röda linser
2 normalstora morötter
4 färska tomater
1 dl ketchup, gärna hemlagad
1 msk torkad oregano
1/2 krm torkade chili flakes
1 köttbuljongtärning
1 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar

Finhacka löken och riv vitlöken, fräs sedan detta i en stor kastrull på låg värme i olivolja. Under tiden så steker du färsen i en stekpanna på högvärme i olivolja. Lägg den stekta färsen i kastrullen med löken, häll på vinet och koka samman nån minut. Slå på de krossade tomaterna, skölj ur burkarna med vattnet och slå i. Riv morötterna och fintärna tomaterna, tillsätt detta och linserna i grytan. Strimla basilikan, lägg i denna med oregano, ketchup, buljongtärning, chili, salt och peppar.

Låt såsen koka på låg värme ca 30 minuter, rör om flera gånger så det inte fastnar i botten. Smaka av på slutet med salt och peppar. Jag gillar lite bitar i såsen men det gör inte mina barn, så jag brukar mixa en del av såsen snabbt med en handmixer så den blir lite slätare. Då äter dom med glupsk och god aptit utan att det klagas över vad dom ser finns  i såsen.

/Fredrik

köttfärssås

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s