Black bean burger i pitabröd med avokado créme, rostad sötpotatis och sallad

bönburgare

I dag testade jag att göra en vegetarisk hamburgare på svarta bönor. Vi vuxna tyckte det var en riktig hit, barnen var inte lika imponerade, men samtidigt så äter dom sparsamt med rätter överhuvudtaget i dagsläget. Rent smak- och konsistenmässigt så blir det väldigt likt köttfärs, frågan dök upp hos både barn och vuxna om det var kött. Du kan självklart välja att krydda på med mera saker i smeten, jag tog det rätt lugnt med chili för barnens skull (vilket jag inte hade nånting för). Du kan med fördel öka på mängden där för lite mer hetta och rökighet.

Sätt ugnen på 250 grader varmluft och börja med sötpotatisen, resten tar ungefär lika lång tid som potatisen behöver i ugnen.

Bönburgare
460 gr (2 förpackningar) kokta svarta bönor
2 dl havregryn
3 tsk chipotle paste
1 lime, skalet ifrån
1 -2 vitlöksklyfta, skalade
1/2 rödlök, skalad
1 tsk salt
olivolja el. matolja till stekning

Finriv vitlöken, rödlöken och limeskalet. Blanda alla ingredienser i en foodprocesor till en smet. Forma 4-6 burgare, beroende på hur stora du vill ha dom, ca 1 cm tjocka, fukta gärna händerna i vatten så går det lättare. Stek sedan på hög värme i olivolja ca 1 minut på varje sida.

Avokado créme 
2 st avokado
1/2 dl gräddfil
1/2 kruka koriander
1 lime, saften ifrån
4 droppar tabasco eller liknandesås
Salt och peppar

Skär ner koriandern grovt, använd även stjälkarna. Gröp ur avokadoköttet och mixa sedan samman med alla ingredienser till en créme. Använd en handmixer eller liknande, smaka upp med salt och peppar.

Rostad sötpotatis
700 gr sötpotatis, tvättad och skrubbad
3 tsk flingsalt
3 tsk paprikapulver
2 msk matolja el. olivolja
Peppar

Klyfta potatisen och blanda samman med resterande ingredienser på en ugnsplåt. Rosta av i ugnen ca 15 minuter, tills de fått fin färg och blivit mjuka.

Till servering 
4-6 st pitabröd eller annat bröd
Ca 1 salladshuvud, ex. Roman el. Isberg
Ca 2-3 tomater
1-2 rödlökar, gärna inlagd se nedan

Recept på inlagd rödlök

2 rödlökar, skalade
1 dl socker
1 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten

Koka upp allt utom rödlöken. Skiv rödlöken tunt, gärna på mandolin, och lägg ner i den varma lagen. Lägg gärna ett smörpapper ovanpå och tryck ner all lök under vätskan. Låt svalna, ca 1 timme,  och servera sedan. Håller minst en vecka i kylen om du inte stoppar fingrar och smutsiga bestick i.

/Fredrik

4 thoughts on “Black bean burger i pitabröd med avokado créme, rostad sötpotatis och sallad

  1. Pingback: Veckomatsedel v 46-Vegetarisk | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Inspiration till matplaneringen | 3 kockar 7 kids

  3. Pingback: Vegetarisk Veckomatsedel till Baking Babies | 3 kockar 7 kids

  4. Pingback: Taco-feeling på en fredag | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s