En god och fräsch rätt, lite Mexico möter Medelhavet. Pico de Gallo är en tomatsalsa med chili och lime som passar väldigt bra till såväl fisk som grillat kött och grönsaker. Vill du spara lite mer tid så kan du självklart köpa en färdig cajunkryddblandning istället för att göra din egen. Vi vuxna gillade verkligen rätten skarpt, Sixten höll sig till laxen och Lo spottade ut laxen men åt polenta med god aptit.
Sätt ugnen på 120 grader varmluft
Börja med att göra tomatsalsan, den mår bra av att stå till sig lite. Gör polentan medan laxen går klart i ugnen.
560 gr lax delat i fyra bitar
Matolja
Cajunkryddblandning
1/2 msk lökpulver
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk rökt paprikapulver
1 tsk Ancho Chilipulver
1 tsk oregano
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1 tsk Salt
Blanda samman alla kryddor. Krydda laxen på ena sidan, fördela hela kryddblandningen på de fyra bitarna och tryck till den. Stek sedan laxen på den kryddiga sidan på högsta värme i olja tills den fått lite sotad färg, ca 30-60 sekunder. Lägg sedan laxen i en ugnsfast form och baka klart laxen ca 8-10 min, till en innertemperatur på 40 grader.
Krämig polenta
2 dl polenta
4 dl vatten
5 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
40 gr smör
150 gr fetaost
1 msk olivolja
Salt och peppar
Riv vitlöken fint och fräs på låg värme i olivolja i en kastrull. Tillsätt polentan och vattnet, koka upp. Tillsätt mjölken, smula ner buljongtärningen och krydda med salt och peppar. Låt puttra på låg värme under omrörning ca 10 min. dra av från värmen och rör ner smöret. Tärna fetaosten och blanda ner den i polentan, smaka ev. Upp med mera salt och peppar.
Pico de Gallo
5 tomater
1 rödlök
1 kruka Koriander
1/2 -1 chilifrukt
2 lime, saften ifrån
salt
Fintärna tomaterna, finhacka löken och strimla koriandern fint, även stjälkarna. Kärna ur chilifrukten och finhacka, pressa limen. Blanda samman allt och smaka upp med salt.
Servera med sallad.
/Fredrik
5 kommentarer Lägg till din