Frittata med grönsaker och getost samt krämiga cannelinibönor med basilika

fritata

I dag blir det en enkel och god vegetarisk frittata. Jag serverar den med bönor i basilikakräm och en fräsch sallad till. Getost brukar ofta gå hem hos barn har jag märkt, så även denna gång. Vi vuxna tyckte att detta var en riktig hit! Dessutom går den bra att spara några dagar.

Tipsar i dag även om att mixa keso slätt för att använda till olika spreads och röror.

Använd en teflonpanna på ca 25-28 diameter med ett ugnsfast handtag.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft

8 ägg
1 dl matlagningsgrädde eller mjölk
3 vitlöksklyftor
1 gullök
1 zucchini
3 tomater
200 gr Getost
2 tsk Torkad oregano
Salt och svartpeppar
Olivolja

Blanda samman ägg och vätskan lite snabbt med salt, peppar och oregano. Riv zucchinin på det grova på rivjärnet. Hacka löken och finriv vitlöken. Fräs lök och vitlök på låg värme i rikligt med olivolja tills det blivit genomskinligt, ca 2 minuter, höj värmen lite till medelvarmt och tillsätt zucchinin, låt fräsa under omrörning ca 1 minut.

Tillsätt äggblandningen och rör runt lite snabbt så allt blandas runt, låt stå kvar på plattan och steka medan du skivar tomaterna och getosten. Lägg på de skivade tomaterna och osten. Ställ in pannan i ugnen och låt baka av ca 15 minuter, den ska sätta sig och få fin färg. Under tiden så gör du de krämiga bönorna nedan.

När frittatan bakat klart så tar du ut den och låter den stå till sig i ca 5 minuter. Servera antingen direkt ur pannan eller stjälp upp den på en tallrik.

Krämiga bönor
1 kruka basilika
250 gr keso
1/2 citron, skalet ifrån
1 burk a 410 gr kokta cannelinibönor
Salt och peppar

Lägg keson i en foodprocesor, tillsätt basilikan, använd såväl bladen som stjälkarna. Finriv citronskalet och lägg ner detta med. Mixa alltsammans slätt och smaka upp med salt och peppar. Häll av bönorna ingen sil, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Blanda upp bönorna med basilikekeson.

/Fredrik

fritata-2

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s