Pasta la casa – kylskåpsrensaren 

pasta-a-la-casa

I dag blev det en pasta med vad jag hittade i kylskåpet, en liten kyl- och skåpsrensning. Jag brukar använda pasta som en liten ”pytt i panna variant” ibland. Det jag använder i dag är vad jag hade hemma, låt din fantasi vara med och skapa något av de råvaror som du har i dina skåp. Jag gjorde en tomatsås som grund, även där baserat på vad jag hade hemma av små skvättar och halvdåliga tomater. Jag hade även en förpackningen rökt skinka med utgånget datum som fick åka med, men det fungerar även med bacon, salami eller vad du har hemma. Bara att gå loss i kyl och skafferi nu och skapa nåt gott av dina rester och små slattar innan det blir dåligt.

Tomatsås
Om det blir mer sås en vad som går åt, fryser jag gärna in tomatsåsslattar. Gott att kunna plocka fram till en pastasås eller att ha i köttfärssåsen, till en fiskbit eller liknande.

1 gul lök , skalad
4 vitlöksklyftor, skalade
500 gr tomater, tvättade
1 burk krossade tomater
1 kruka basilika
4 st soltorkade tomater
1 dl grädde
1 nypa torkad oregano
1/2 tsk agavesirap
Olivolja
Salt och peppar

Hacka löken och riv vitlöken, tärna tomaterna. Strimla basilikan, även stjälken. Fräs lök och vitlök i olivolja på medelhög värme tills den blivit glansig, tillsätt tomaterna och fräs några minuter till. Tillsätt allt utom grädden och låt koka ca 5 minuter, tillsätt grädden och koka 5 minuter till.

Mixa såsen slät med en handmixer. Smaka sedan upp med salt och peppar och låt koka ca 10 minuter.

120 gr rökt skinka (går lika bra med bacon eller salami)
1 knippe salladslök, tvättad
100 gr svartkål, tvättad (annan bladliknande kål eller ruccola fungerar också)
1/2 citron
Olivolja
Salt och peppar

Tärna eller strimla skinkan och stek den snabbt i lite olivolja.  Strimla salladslöken och plocka svartkålen i mindre bitar. Ta upp skinkan ur pannan och Stek löken och kål på hög värme i olivolja ca i minut , pressa över citronen och smaksätt med salt och peppar.

Servera med valfri sort av kokt pasta, jag valde gnocchivariant i dag som vi hade ett öppnat paket av, ca 300  – 350 gram som kokas enligt paketets anvisningar.

Servera gärna rikligt av riven parmesan till.

/Fredrik

008

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s