Pastadeg

pasta-in-the-makingpasta

Det var dags att plocka fram pastamaskinen som jag köpte för många år sedan. Det fick bli när en gammal god vän (och mästerkock!) med sin son var hemma hos oss en lördag. Det visade sig vara ett riktigt kul lyckodrag. Barnen älskade att vara med och knåda, kavla och rulla olika sorters pastavarianter. Vi gjorde både ravioli, spaghetti, cannelloni och tortellini. Det ska väl erkännas att det blev en del efterarbete i form av städning, men det var det värt när vi alla hade haft så kul ihop och den avslutande middagen blev så god och omtyckt.

Hemgjord pasta – ett grymt grundrecept

Det här är det bästa pastadegsreceptet jag någonsin har jobbat med. Det har hängt med mig från mina första kockår, och härstammar ifrån en kokbok jag har med den (ö)kände kocken Marco Pierre White. Det blir en väldigt bra och smidig deg.

4 ägg
6 äggulor
525-600 gr durumvete eller vetemjöl
2 msk olivolja
1/2 tsk salt

Blanda samman allt i en degblandare alt. i en foodprocesor eller för hand. Den ska blandas samman snabbt så den bara går ihop till en smidig deg. Mjölmängden beror på storleken på äggen och även mjölsort, börja med mindre mängden och tillsätt ev. lite mer om degen är kladdig. Rulla in i plastfolie och låt vila i kylen ett par timmar eller helst över natten. Dela sedan upp i mindre klumpar som du plattar ut och kör i en pastamaskin, börja på största storleken och jobba sedan neråt med mindre och mindre storlek. Koka sedan direkt i saltat vatten ca 30 – 60 sekunder, koka i omgångar så det inte blir för mycket i vattnet åt gången.

/Fredrik

pasta-knyte
spaghettiravioliravioli-två

One thought on “Pastadeg

  1. Pingback: Veckomatsedel v 9 – sportlovet | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s