Egenkärnat smör

DSC_9634-3

Kul grej att göra tillsammans med barnen och oj, vilket gott smör det blir! Filmjölken tillför en skön syra till smöret, vilket gör det extra gott. Kika in på det här klippet från 1977, väldigt roligt men också tänkvärt…

5 dl vispgrädde
2 msk filmjölk
1 tsk salt

Två till tre dagar innan du tänkt kärna smöret blandar du grädden med filmjölken i ett kärl med lock, eller plastfilm på. Låt stå i rumstemperatur ca 12 timmar och ställ den sedan i kylen tills det ska kärnas. När det blir dags att göra smör vispas filgrädden bara tills fettet separerats från vätskan. Vätskan är kärnmjölk och passar väldigt bra istället för filmjölk i exempelvis Almas sirapslimpa. Smörklumpen tas upp och sköljs i kallt vatten. Den knådas sedan med saltet. Färdigt, tänk dig en skiva nybakad sirapslimpa med egenkärnat smör, mums!

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s