Citron och vitlöksrostade kycklingben med rosmarinrostad potatis, broccoli och avokadocrème

kyckling-broccoli
Jag sprang på färska kycklingben till extrapris i dag och fick inspiration till denna snabba och goda rätt. Att äta med händerna går alltid hem hos våra barn, så Kycklingbenen slank snabbt ner. Det fungerar självklart att använda hela kycklingklubbor också, tänk då på att tillagningstiden blir lite längre.

1 200 gr Kycklingben, drumsticks
50 gr smör
4-6 st (beroende på storlek) vitlöksklyftor, skalade
1 st citron, tvättad
salt och peppar

1 kg potatis, tvättad
1 kruka färsk rosmarin
3 msk olivolja
salt och peppar
1 broccolihuvud, tvättat

Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

Finriv vitlöken och citronskalet, smält smöret och blanda ner vitlöken och låt puttra ca 30 sekunder. Pressa ner citronsaften och blanda i skalet. Häll smöret över kycklingen samt salta och peppra, blanda runt alltsammans och lägg i en ugnsfast form.

Dela potatisen på mitten, plocka rosmarinen i olivoljan och mixa detta med en handmixer. Blanda upp oljan med potatisen, salt och peppar i en långpanna. Kör in i ugnen. Under tiden så skär du ner broccolin i buketter, skala stjälken och använd den med. Efter 10 minuter så blandar du i broccolin med potatisen samt kör in formen med kyckling i ugnen. Nu gör du avokadocremen enligt recept nedan. Låt kyckling och potatis gå i ugnen ca 10- 15 minuter , rör om både i potatisen samt kycklingen efter halva tiden. Potatisen är klar när den fått fin färg och är mjuk. Kycklingen blir eventuellt klar lite efter potatisen, den ska ha en innertemperatur på 72 grader. Om du vill få lite extra färg på kycklingen så sätt på grillelementet på 275 grader sista minuterna.

Avokadocrème

2 st mogna avokados
1/2 dl gräddfil
1 st lime, saften ifrån
1 st vitlöksklyfta, skalad
1/2 tsk rökt paprikapulver
4 droppar tabasco
salt och peppar

Mixa avokadoköttet med resterande ingredienser till en slöt créme. Smaka av och krydda ev. mer egen egen smak.

/Fredrik

rostad-potatis

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s