Basilika och färskostöverbakad lax med grönsakstagliatelle 

lax-pasta

Pasta går alltid hem hos oss, lax är det mera upp och ner med hos barnen. Den här dagen tyckte i alla fall 3/4 av familjen att det var riktigt gott, Sixten föredrog som vanligt bara pastan.

Här kommer i alla fall ett väldigt enkelt och snabbt recept på en god rätt som oftast är väldigt uppskattad.

560 gr lax, ben och skinnfri
300 gr färskost, (cream cheese)
1 kruka basilika
1 citron, tvättad
1 zucchini, tvättad
2 stora morötter, skalade
250 gr babytomater, tvättade
70 gr babyspenat, tvättad
3 vitlöksklyftor, skalade
3 msk olivolja
200 gr. tagliatelle
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 120 grader.

Finriv skalet på citronen. Med en handmixer så mixar du samman färskost, basilika och citronskal tills det är slätt. Smaka upp med salt och peppar.

Dela laxen i 8 st. jämnstora bitar, pressa en halv citron över laxen och blanda runt,  salta och peppra laxen runt om. Bred ett centimetertjockt lager basilikaost uppe på varje laxbit, ungefär hälften av osten går åt. I en ugnsfast form bottnar du med 1/2 msk olivolja sedan lägger du laxen i formen.

Strimla morot och zucchini i långa nudelstrimlor, använd gärna en mandolin eller liknande, men det fungera också med en potatisskalare eller för hand med kniv. Dela tomaterna i tre bitar, finriv vitlöken.

Kör nu in laxen i ugnen ca 10 minuter, den ska ha en innertemperatur på 40-42 grader när den är klar.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När du hällt av pastan så värmer du 2 1/2 msk olivolja i en kastrull på medelhög värme. Fräs nu först vitlöken i oljan ca 30 sekunder, tillsätt sedan tomaterna och låt fräsa under omrörning några sekunder. Tillsätt grönsaksstrimlorna och rör runt så dom fräses lite snabbt och blir ljumma, rör ned pastan och resterande basilikaost, smaka upp med salt och peppar och rör ned spenaten.

Nu borde laxen vara klar och allt redo att serveras. Den halva resterande citronen brukar vi ha i vattnet som vi serverar till.

/Fredrik

greens

2 thoughts on “Basilika och färskostöverbakad lax med grönsakstagliatelle 

  1. Pingback: Inspiration till matplaneringen | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Veckomatsedel 1 april | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s