Fried rice – kyckling, grönsaker och curry 

fried-rice-2
Fried rice är lite av en asiatisk pytt i panna, en perfekt rätt för lite rensning i kylen. Grönsakerna varierar jag efter vad som finns hemma, både färskt och fryst funkar. I dag sprang jag på kyckling till extrapris och hade detta i, men det är samma med det, jag varierar efter vad jag har hemma. Ibland tar jag överblivet stekt kött och strimlar ner kanske lite överblivna skaldjur eller bara en massa grönt för en vegetarisk dag. Låt fantasin flöda och kör i lite vad som du har. Jag brukar passa på att ha en rätt dagen innan som jag serverar ris till och kokar då lite extra så det finns till i dag. På så vis går den här middagen väldigt snabbt.

Tips! Ett tips för att det ska gå fort är att riva grönsakerna på det grova på rivjärnet. Detta är nåt jag praktiserar mer och mer för att snabba upp middagslagandet.

600 gr kycklingfilé
4 vitlöksklyftor, skalade
6 cm ingefära, skalad
1 st zucchini, tvättad
2 st morötter, tvättade
1 st röd el. gul lök, skalad
1 st paprika, tvättad
1 l kokt ris
1/2 dl japansksoja
1 msk fisksås
2 msk sweetchilissås
1 1/2 msk currypulver
Salt och peppar
2 st lime
Olja till stekning
Ca 1 dl jordnötter / cashewnötter till servering
Ca 3 msk rostad lök

Riv vitlök och ingefära fint. Riv morot och zucchini på den grova sidan på rivjärnet. Strimla kycklingen och paprikan. Stek kycklingen med vitlök, ingefära och curry i olja på hög värme. När det fått färg så tillsätt resterande grönsaker, stek nån minut och tillsätt riset, soja, fisksås och chilisåsen. Stek tills det fått lite färg och allt är varmt. Pressa över saften ifrån en lime och smaka upp med  salt och peppar. Krossa nötterna grovt och blanda upp med rostad lök. Servera riset med detta samt limeklyftor, tjock yoghurt och ev. srirachasås.

/Fredrik

fried-rice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s