Stekt rödspätta med champinjoner, tomat och brynt smör 

rödspätta-pot

En väldigt snabb och god fiskrätt, lite av en klassiker skulle jag säga. Om du börjar med att sätta på potatisen så är resten klart ungefär samtidigt. Viktigt när du steker fisk är att bara vända på fisken en gång i pannan för att det ska bli bra. Om du vänder flera gånger så får du ingen bra stekyta och den går sönder. Använd en ordentlig stekspade som gärna täcker hela fisken när du vänder så går det lättast. Tänk på att alltid vända bort ifrån dig så undviker du att få varmt smör som stänker upp och bränner dig på handen.

600 gr rödspättafilé , ben och skinnfri
400 gr färska champinjoner, tvättade
400 gr färska tomater, tvättade
125 gr. normalsaltat smör
Smör till stekning
Ca 1 dl vetemjöl
Salt och peppar
1 kruka basilika
1 citron till servering

Kvarta champinjonerna, skär tomaterna i tärningar stora som en tumnagel. Finstrimla basilikan. Salta och peppra fisken runt om och vänd sedan i mjöl. Sätt en panna på hög värme och lägg i en ordentlig klick smör, när smöret tystnat och börjar få lite färg så lägger du i fisken. Stek sedan fisken ca 1-2 minuter på varje sida. Viktigt att du bara vänder fisken en gång i pannan, annars går den lätt sönder och blir mos. Plocka upp och lägg på ett fat. Torka ur panna och sätt tillbaka den på hög värme, lägg i smöret och låt det få lätt nötigfärg. Lägg i champinjonerna och stek några minuter tills dom fått färg. Lägg då i tomaterna i pannan och rör runt och stek en kort stund, ca 1 minut, dom ska bli varma men ha tuggmotstånd kvar. Smaka upp med salt och peppar, blanda i basilikan och servera till fisken med kokt potatis och citron samt ev. mera grönsaker/sallad.

/Fredrik

rödspetta

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s