Ramen med kyckling, champinjoner, vårlök och ägg

10012016-DSC_8765

I en japansk ramen är det buljongen som är det viktiga, så det är den vi verkligen lägger krut på. Jag har valt att göra en sojabaserad ramen och buljongen behöver minst ett par timmar för att bli riktigt bra. Passar fint att ha puttrande på spisen en helgdag. Rätten var omåttligt populär och mellanbarnet på 8 år sa ”Jag beordrar dig att göra det här fler gånger”. Så det är lika bra att göra som hon säger, det här lagar vi definitivt igen!

Buljongen:
250 g champinjoner
2 st gula lökar
1 st morot
2 noriblad (finns i den asiatiska hyllan, bland sushitillbehören)
1 st citrongräs
1/2 dl japansk soja
3 l vatten

Tillbehör:
600 g kycklilnglårfilé
200 g vårlök
5-6 st champinjoner
4 st löskokta ägg
400 g ägg- eller sobanudlar
Smör

Skala och dela grönsakerna grovt. Citrongräset krossas. Ha i alla ingredienserna till buljongen i en stor gryta (noribladen kan läggas i hela eller brytas i mindre bitar). Koka upp och låt sjuda minst 2 timmar. Smaka ev av med mer soja på slutet. Sila av buljongen.

Koka nudlarna enligt förpackningen. Koka äggen, det är godast med löskokta tycker jag. Stek kycklingen i smör i en stekpanna tills de är genomstekta. Salta och peppra. Skiva sedan kycklingen. Strimla lök och skiva champinjonerna. Dela äggen i halvor. Lägg nudlar, lök, champinjoner, kyckling och ägg i skålar och häll rykande, het buljong över. Ät och njut!

/Rikard

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s