Fetaostbakad lax med rödbetor och grönkål

lax

Lax, rödbetor och fetaost är riktigt goda smaker ihop tycker jag och Sara. Barnen var dock mindre imponerade av laxen, men de söta betorna gick hem i alla fall. Sigge hjälpte till med att plocka kålen, och det gick galant.

Till den här laxrätten så är det rödbetorna som tar lite tid att koka. Oftast så brukar det finnas färdigkokta och skalade rödbetor att köpa vackade och klara i grönsaksdisken. Det fungerar utmärkt att använda, och med de färdigkokta så har du middagen klar på ca 30 minuter. Om du kokar dina betor själv så kan du även koka och förbereda dessa på kvällen innan.

600 gr laxfile, skinn och benfri
600 gr färska rödbetor, alt. 500 gr kokta och skalade.
150 gr grönkål, sköljd i iskallt vatten
150 gr fetaost
1 1/2 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 msk olivolja
1/2 citron, saften ifrån
Salt och peppar
1 msk flytande blomhonung

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Plocka grönkålen ifrån stammen i mindre bitar. Kvarta de kokta rödbetorna och blanda samman med kålen, olivolja, citronsaft, salt och peppar. Lägg detta i i ugnsfast form och ringla honungen över.

Dela laxen i 4 delar, krydda med salt och peppar och lägg laxbitarna  ovanpå grönsakerna.

Mixa samman fetaost och yoghurt med lite salt och peppar. Bred hälften av såsen ovanpå laxen och kör sedan in formen i ugnen. Låt baka ca 10-15 min, beroende på tjocklek på fisken. Laxen ska ha en innertemperatur på 40 grader när du tar ut den ur ugnen. Servera med det resterande av såsen.

Så här kokar jag mina rödbetor

Täck rödbetorna med vatten, tillsätt rikligt med salt och en hel vitlök som du delat på mitten. Låt koka upp och sjud sedan under lock ca 30-50 minuter, beroende på storlek och färskhet, känn efter med en sticka så betorna är mjuka rakt igenom. Häll av vattnet och spola i kallvatten, skala direkt genom att dra av skalet med händerna och en liten skalkniv.

/Fredrik

6 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s