Vegetarisk lasagne

veg-gratäng

I dag blir det en vegetarisk lasagne. Lasagne är kanske inget vi har tid för att göra en vanlig vardag efter jobbet då det tar ca en timme innan den står på bordet. Men när tid finns så är det alltid lika uppskattat hos oss, vegetarisk som vanlig. Ibland så förbereder jag dagen innan så att allt ligger i formen och bara är att ställa in i ugnen när vi kommer hem, då är det bara att duka och leka en stund innan maten är klar. När jag gör sådan här mat så brukar jag passa på att göra en lite större form på en gång. På så vis så har vi till flera middagar eller matlådor. Och vid tillfällen så är det även trevligt att bjuda över vänner på en vardagsmiddag som denna.

Receptet räcker till ca 6-8 portioner.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

1 st gul lök, skalad
3 st vitlöksklyftor,  skalade
250 gr champinjoner, tvättade
250 gr morötter, tvättade
1 st (ca 250 gr) zucchini, tvättad
2 dl röda linser
2 burkar (a 390 gr) krossade tomater
1 kruka basilika
1/2 msk torkad oregano
2 dl vatten
1/2 dl ketchup, gärna hemgjord
Olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
400 gr  Lasagneplattor

Hacka löken, skiva champinjonerna och finriv vitlöken. Fräs detta i olivolja i en kastrull på mellanvärme till löken blivit genomskinlig och svampen fått lite färg. Under tiden så river du zucchini och morot på den grovasidan på rivjärnet. Tillsätt nu morot, zucchini och linser, rör om och låt fräsa nån minut. Slå på tomaterna, skölj ur burkarna med vattnet och slå i det med. Strimla upp basilikan och tillsätt den tillsammans med oregano, ketchup salt och peppar. Låt nu sjuda på låg värme i
20 minuter. Under tiden så gör du ostsåsen enligt nedan.

Ostsås

30 gr smör
2 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
5 dl standard mjölk
150 gr. riven ost
Salt och svartpeppar

I en kastrull på mellanvärme så smälter du smöret, rör ned mjölet och låt bubbla nån minut, (du har nu gjort en bottenredning). Slå i grädden och koka upp under vispning, tillsätt mjölken och låt koka upp under vispning, rör i botten och ha på medelhögvärme för att undvika att det bränns vid i botten, låt sedan koka ca 3 minuter under vispning. Smaka upp med salt och peppar, ta av från värmen och rör ned osten.

Slutförande av själva lasagnen

Slå hälften av ostsåsen i tomat och grönsaksröran, smaka ev. Upp med mera salt och peppar. I en ugnsfast form ca  20×30 cm så bottnar du med 1/3 del av ostsåsen, sedan täcker du med lasagneplattor. Täck lasagneplattorna med grönsakssåsen och varva sedan plattor och grönsakssåsen i tre lager. Avsluta sedan med ett fjärde lager plattor som du täcker med resterande ostsås. Kör in i ugnen ca 30 minuter, känn efter så att plattorna är mjuka i mitten och att den fått fin färg. Låt gärna stå ca 10 minuter innan servering. Servera med en god sallad.

/Fredrik

  

7 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s