Med längtan efter lite sydligare breddgrader och inspirerad av thailändskasmaker så drog jag ihop denna kycklinggryta. Det blev en god och fruktig kycklingrätt som är enkel och snabb. Rätten gick hem hos oss alla och även vår 12 åriga middagsgäst, kusin Katta, åt med god aptit.
600 gr kycklingfilé
1 gul lök, skalad
4 vitlöksklyftor, skalade
50 gr ingefära, skalad
2 msk sweet chilisås
3 msk rapsolja
2 st citrongräs
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 burk kokosgrädde, 400 ml
2 dl vatten
1 st lime, saften ifrån.
2 msk tamarisoja
1 1/2 dl röda linser
1 st ananas
1 st broccoli
1 kruka koriander
salt och peppar
Skär kycklingen i bitar på ca 3×3 cm. Dela löken på mitten, skär bort roten och skiva den. Finriv vitlöken och ingefäran, blanda kycklingen med oljan, sweet chili, ingefäran, vitlöken och löken. Låt stå och marinera en stund medans du förbereder resten.
Krossa citrongräset med baksidan av knivhandtaget. Koka upp kokosmjölk, kokosgrädde, soja, vatten och citrongräset. Låt småputtra ca 10 minuter.
Skala under tiden ananasen, dela den i fyra klyftor, skär bort stammen och dela varje kvart på mitten igen, skär den sen i ca 1 cm tjocka bitar. Plocka broccolin i små buketter, skala stammen och skiva den tunt. Hacka koriandern.
Stek nu kycklingen på hög värme i rapsolja, samtidigt så tillsätter du linserna i kokosmjölken och låter det småputtra på låg värme. Låt kycklingen steka tills det fått fin färg, ca 5 minuter. Tillsätt den sedan i grytan tillsammans med ananasen, låt puttra på låg värme 5 minuter. Tillsätt nu broccolin, låt få ett uppkok, smaka upp med salt och peppar, tillsätt koriander.
Servera med ris eller matvete.
/Fredrik
En kommentar Lägg till din