Jordärtsskockssoppa med kavringsflarn och krispig äppeltartar

soppa

I dag blir det en av våra favoritsoppor!

Ibland så gör jag vanliga brödkrutonger till men jag gör även lite olika varianter på krutonger så som dessa kavringsflarn. I dag har jag valt att servera den helt vegetarisk. Goda tillbehör till annars är knaprigt bacon, serranoskinka, pilgrimsmussla, rökt lax, olika sorters skaldjur mm.

1 kg jordärtskockor
1 gul lök, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
1 äpple, skalat
1 dl vittvin
1 liter grönsaksbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1/2 -1 msk äppelcidervinäger
(Några droppar tryffelolja, valfritt)
Salt och peppar
Smör till att fräsa i

Skala skockorna och dela dom i mindre bitar, hacka lök, vitlök och äpple. Fräs lök och vitlök på medelhög värme i en klick smör tills det blivit genomskinligt och mjukt. Tillsätt nu äpple och skockorna och fräs runt, slå på vinet och låt koka in ca 1 minut. Slå på buljongen och låt små koka på lägre värme tills skockorna blivit mjuka, ca 30 minuter. Slå då på grädden och mixa allt riktigt slätt i en kannmixer. Se upp när du mixar så du inte bränner dig, börja på lägre hastighet och öka sedan. Beroende på hur slät du vill ha soppan så kan du nu välja att sila den eller ha den som den är, det är en smaksak. Häll tillbaka soppan i kastrullen, koka upp och smaksätt med salt, peppar och vinäger. Ev så behöver du spä soppan med lite mjölk om den är för tjock. Om du vill ha i tryffelolja så tillsätt detta precis innan servering, den ska inte koka mer för då försvinner tryffelsmaken. Servera gärna med kavringsflarn och rostade pumpafrön samt ev. lite gott bröd.

Kavringsflarn
Sätt ugnen på 150 grader

1 bit fryst kavring
Olivolja
Flingsalt och peppar

Skär kavringen så tunt du kan och lägg den sedan på ett bakplåtspapper på en plåt. Sprinkla över lite olivolja samt strö över lite salt och peppar. Kör in plåten i ugnen och baka av ca 15 minuter.

Äppeltartar

2 äpplen
1/2 dlrostade pumpakärnor
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar

Skala och tärna äpplet, blanda sedan upp med resterande till en liten tartar.

/Fredrik

soppa-2

8 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s