Bild tagen från Stockholm Krog
”Årets vinnare är en överraskande senap med ett glansigt utseende och spännande kornstruktur. Smaken är differentierad, först blommig och fruktig och sedan en markant styrka. Den är generös och givmild. Den är egen smakresa och kan möta julbordets härliga smaker.”
För tre år sedan lämnade jag in min julsenap till en tävling som arrangeras årligen i Stockholm inom krogbranschen. Den tog hem förstapriset! Så här mina vänner, nu kan även ni göra en prisbelönt senap till julbordet. Varsågoda!
100 g bruna senapsfrön
100 g gula senapsfrön
1,2 dl ättika (12%)
1,2 dl rödvinsvinäger
1,5 dl strösocker
1,5 dl brun farin
1 msk calvados
1 msk matolja
7 g salt
Blötlägg fröna i ättika och vinäger i två dagar. Mixa sen tillsammans med resten av ingredienserna till lagom smetig senap i en matberedare. Mixa inte för länge, då senapen blir för tjock (om den skulle råka bli det kan du späda med lite vatten).
/Rikard
Enheten på brunt farin?
GillaGilla
Hoppsan Lisa, dl ska det vara, sorry…
GillaGilla