När det är bra pris på färsk lax brukar jag köpa en hel sida. Från den skär jag ut portionsbitar från den tjockaste delen och fryser in resten som sedan används i fiskgryta.
ca 600 g lax
2 st majrovor
3 st morötter
1/2 litet vitkålshuvud
1/2 granatäpple
1 st lime
1/2 dl + 2 msk japansk soja
2 dl majonäs, här finns recept på en snabb och enkel sådan
Färsk koriander
Börja med att koka ner 1/2 dl av sojan tills den reducerats till halva mängden. Låt svalna och smaksätt majonäsen med den.
Hyvla majrovor och morötter, gärna med en mandolin som gör det smidigt. Annars kan du använda en osthyvel. Vitkålen strimlas tunt. Ta ur kärnorna ur granatäpplet. Ett tips är att lägga granatäppelhalvan i en skål med kallt vatten och där i bryta isär och ta ur kärnorna. Kärnorna sjunker då till botten, medan det andra flyter upp och du slipper stänk från saften.
Skär bort skinnet från laxen och dela den sedan i portionsbitar, strö på salt och stek hastigt på hög värme runt om (den ska inte bli genomstekt). Låt laxen vila 5-10 minuter.
Blanda under tiden upp grönsakerna med cesten (finrivet skal)från limen och 2 msk soja. Strö över granatäpple och servera med färsk koriander.
/Rikard
6 kommentarer Lägg till din