Saffransbullar med mandelmassa och russin

Lussekatter i all ära men jag tycker att lätt att dom blir lite torra, så jag gör hellre en variant med fyllning av mandelmassa och russin i degen. Detta degrecept är inspirerat av Smulans tidigare publicerade recept på kanelbullar. Dessa bullar blir riktigt saftiga och goda.

Glad lucia och glad bakning på er!

Ca 50 st.

Fördeg
500 gr kesella (2 burkar)
2,5 dl mjölk
50 gr jäst
300 gr vetemjöl
1 gr stött saffran, 2 kuvert 

Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
600 gr vetemjöl
8 gr salt
200 gr rumstempererat smör
200 gr socker
250 gr russin

Skiva smöret och blanda i alltsammans med fördegen i degblandare i cirka 10 minuter. Sedan ska degen jäsa igen, spänn degen (ta då tag i degen och dra åt ett håll i taget och fäst under degen, så den får en slät jämn yta) och mjöla lite ovanpå. Låt jäsa ca 30 min.

Fyllning
300 gr rumsvarmt smör
400 gr mandelmassa

Under tiden degen jäser gör du fyllningen. Riv mandelmassan och vispa ihop med smöret.

Sedan är det dags att baka ut bullarna. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut dom till en rektangel, så jämn som möjligt. Vänd på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna. Rulla sedan ihop till en rulle och skär ca 2 cm tjocka skivor som du lägger i bullformar.

Låt bullarna jäsa och sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa ca 40–50 minuter. Pensla med ägg som är uppvispat med lite mjölk. Strö på pärlsocker, flagad mandel, eller ingenting alls. Grädda sedan i ugnen tills de fått en fin gyllenbrun färg ca 10 -12 min.

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s