Att baka eget vörtbröd till jul är ett måste hos oss, prova du med. Det slår allt köpebröd, jag lovar! Det här receptet har jag arbetat fram under många julbord och har nu blivit helt perfekt i mina ögon. Rejält med vörtsmak, lagom mycket sötma och en skön mustighet. Jag använder som vanligt till största delen viktmått för att få ett så jämnt resultat som möjligt.
150 g julmust
150 g svagdrick
160 g surdeg av råg (se här hur du startar en surdeg)
2,5 dl filmjölk
75 g vört (julmusten och svagdrickan)
75 g mörk sirap
125 g julmust
25 g jäst
1 msk vörtkrydda (lika delar mald pomerans, ingefära och nejlika)
750 g vetemjöl special (från Saltå kvarn brukar ge bäst resultat tycker jag)
70 g russin
15 g salt
Must och svagdricka reduceras tills ¼ återstår och kallas sen vört. Lös upp jästen i filmjölken. Tillsätt sirap, julmust, surdeg, vört, vörtkrydda, mjöl och russin. Blanda i en hushållsassistent i 10 minuter. Ha i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Låt jäsa täckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader. Forma degen till en stor limpa eller två mindre på en mjölad bänk. Låt jäsa ca 30 minuter till.
Grädda gärna på en baksten, annars på en förvärmd plåt med bakplåtspapper, i ca 35 minuter. Ta ut brödet, spraya lätt med vatten i en blomspruta och låt brödet svalna på galler.
Skär upp en skiva, bred på smör och njut!
/Rikard
2 kommentarer Lägg till din