Det här brödet bakade jag till en mustig höstgryta. Jag valde att baka ett bröd med lite mer karaktär som det får av rågmjölet, vilket passar bra. För att få ett så jämnt resultat som möjligt använder jag mig av viktmått.
Fördeg
200g vatten
300g rågmjöl (använd gärna Saltå Kvarns rågmjöl som ger ett bra resultat)
10g jäst
Själva degen
200g vatten
400g vetemjöl special (använd gärna Saltå Kvarns rågmjöl som ger ett bra resultat)
16g salt
Börja med att göra fördegen. Lös upp jäst med vatten och ha sedan i mjölet och blanda. Låt detta stå i ca 2 timmar.
Blanda fördegen med mer vatten och vetemjöl special och kör degen i en hushållsassistent i ca 10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 300 grader. Forma till en limpa på en mjölad bänk (välj om du vill lägga brödet i en brödform eller forma på fri hand) och låt jäsa ca 30 minuter till.
Grädda gärna på en baksten, annars på en förvärmd plåt med bakplåtspapper, i ca 10 minuter. Sänk värmen till 225 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet, spraya lätt med vatten i en blomspruta och låt brödet svalna på galler.
/Rikard
3 kommentarer Lägg till din