Fiskgratäng – rödspätta, champinjoner, dragon och gratinerad potatis 

fiskgratäng

Här kommer en variant på en god fiskgratäng. Om du vill så kan du även byta ut rödspättan mot fryst torskblock eller Alaska pollock, du behöver då öka på tiden i ugnen med ca 10 minuter för att fisken ska bli färdig. Använder du Alaska Pollock eller torskblock behöver fisken ha en innertemperatur på 48 grader för att vara klar.  Vi vuxna gillar denna rätt mer än Sixten som inte riktigt är i någon fiskätarperiod, men Lo gillade i alla fall middagen i dag. Detta recept räcker till     ca 5 – 6 port.

Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Börja med att skala och koka potatisen. När den är på så börjar du med såsen.

Duschessepotatis
1 kg potatis
4 äggulor
2 msk matlagningsgrädde
30 gr smör
Salt och peppar

Koka potatisen i saltat vatten ca 20 minuter, häll av vattnet och pressa den. Blanda samman äggulorna med grädden och vispa ner i potatisen tillsammans med smöret. Smaka upp med salt och peppar.

700 gr rödspättafilé, skinnfri och putsad

Sås
300 gr champinjoner
1 gul lök, skalad
2 vitlöksklyftor, skalade
1 citron, saften ifrån
1 tsk torkad dragon
2 msk dijonsenap
50 gr smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl. matlagningsgrädde
50 gr riven ost
Salt och peppar

Kvarta svampen, finhacka löken, finriv vitlöken. Fräs svamp, lök och vitlök i smöret i ca 5 minuter, pudra över mjölet och låt det fräsa med en liten stund. Slå på grädden och dragon, låt koka upp och puttra i ca 5 minuter. Tillsätt nu citronsaften, smaka upp med salt och peppar och låt puttra nån minut till, tillsätt sen senapen. Tag en ugnsfast form som är anpassad till mängden fisk och potatis. Smörj formen i botten med lite smör, rulla ihop fiskfiléerna med den grå ytan utåt och lägg dom tätt ihop i formen och krydda med lite salt och peppar. Lägg potatisduschessen vid sidan av fisken i formen, slå såsen över fisken och strö osten ovanpå, kör sen in i ugnen i 15 minuter. Servera med en god grönsakssallad.

/Fredrik

hjälpreda

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s