Almas sirapslimpa

056

Det här brödet har fått sitt namn eftersom det är Almas favoritbröd och vi bakade ofta det tillsammans och provade oss fram till det bästa receptet då jag var föräldraledig med Almas lillasyster. Det är inte bara Almas favoritbröd nu för tiden, det är omåttligt populärt hos alla som smakar.

50 g rågkross
100 g rågmjöl
300 g kokande vatten

20 g salt
1 tsk fänkål
1 tsk anis

200 g filmjölk
100 g sirap
15 g jäst
375 g vetemjöl special från Saltå Kvarn

Blanda rågkross, rågmjöl och vatten. Den här blandningen kallas skållning. Låt stå täckt i rumstemperatur i minst 2 timmar, men gör det gärna dagen innan.

034

Lös upp jästen i filmjölken. Tillsätt sirap, mjöl och skållningen och blanda i en hushållsassistent i 10 minuter. Mortla salt, fänkål och anis. Tillsätt detta till degen och kör ytterligare 2 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 300 grader. Forma till en limpa på en mjölad bänk (välj om du vill lägga brödet i en brödform eller forma på fri hand) och låt jäsa ca 30 minuter till. Tips, använd en spackelspade som hjälpmedel!

041

Grädda gärna på en baksten, annars på en förvärmd plåt med bakplåtspapper, i ca 10 minuter. Sänk värmen till 225 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet, spraya lätt med vatten i en blomspruta och låt brödet svalna på galler.

Skär upp en skiva, bred på smör och njut!

/Rikard

080

12 kommentarer Lägg till din

 1. Emmie skriver:

  Det här är ett fantastiskt bröd som jag nu gör varje helg! Jag har låtit det jäsa i jäskorg/brödform men sen tagit ut det och lagt på baksten. Kan man ha kvar i brödforme för att få en bra form på brödet eller får man en tråkig skorpa då?

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Vad kul att du tycker om det 😊 Jag tycker nog du bör göra som nu, eller ännu hellre, prova! Se hur det blir, vilket du tycker bäst om. Om det är en form som funkar i ugnen vill säga, jäskorgen ska nog inte in i ugnen. Lycka till!! /Rikard

   Gilla

 2. Elin skriver:

  Detta kan vara en jättedum fråga men kan man dubbla receptet? Tänkte på jäsningen typ om det blir nån skillnad när det är större mängd.

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej Elin, det går hur bra som helst att dubbla receptet. Lycka till
   /Rikard

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s