Mustig höstgryta av högrev och rödgul trumpetsvamp med rårörda lingon

037

Hur härligt är det inte med en gryta som står och puttrar och doften som sprider sig i huset??!! Ett tips till helgen är att göra ett riktigt storkok av denna mustiga höstgryta, så har du mat att bara plocka fram ur frysen de dagar då det behöver gå snabbt. Detta recept är beräknat till ca 15 portioner och vi gjorde potatispuré och rårörda lingon till. Så gott och härligt att bjuda in vännerna till!

2000g högrev
5 st morötter
3 st gula lökar
2 klyftor vitlök
1 kvarts bit rotselleri
3 dl rött vin
1 bunt timjan (och en kvist rosmarin om du har)
3 msk japansk soja
3 dl torkad svamp trattkantareller/rödgul trumpetsvamp
1 näve grönkål
Smör
Salt och peppar

010

Tärna ner högreven i ca 3-4cm stora kuber. Dela morötter, lök och selleri i grova bitar. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i omgångar så det får färg, salta och peppra. Lägg sedan över i en stor gryta eller allra helst tryckkokare om du har. När allt kött är brynt slår du i vinet och kokar ur stekpannan med det. Häll över det på köttet. Skölj ur pannan och slå i det vattnet i grytan med (all smak som går ska sparas!). Fräs sedan grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Lägg i en bunt timjan och ha i soja.

030

Slå sedan på vatten så det täcker kött och grönsaker. Låt det puttra utan lock ca 3-4 timmar, ha i mer vatten om det behövs under tiden. I tryckkokare räcker det med ca en timme. Blötlägg svampen. Krama ur och ha i grytan när köttet börjar bli klart. Du märker att det är klart när köttet lätt går isär. Ha i en näve grönkål innan serveringen och smaka av med salt och peppar.

Enkelt recept på rårörda lingon

032

Det är väldigt enkelt att göra, men tar några timmar. Vägs upp av att det blir så gott! Vi har lyxen att ha frysen full av lingon som vi både plockat hos och fått av svärföräldrarna. Ett tips är att inte köpa lingonsylt, utan istället köpa frysta lingon som du själv rårör om du inte själv plockat. Det är en stor skillnad i smaken!

1000g frysta lingon
4 dl socker

Rör lingon och socker en stund, låt det stå så sockret börjar smälta. Rör då igen och låt stå. Upprepa tills lingonen tinat och sockret smält helt.

/Rikard

3 thoughts on “Mustig höstgryta av högrev och rödgul trumpetsvamp med rårörda lingon

  1. Pingback: Ljus råglimpa | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Raggmunk med fläsk | 3 kockar 7 kids

  3. Pingback: Tips! Tryckkokare | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s