Tarte Tatin – upp och nervänd fransk äppelkaka

En klassisk fransk äppletarte som är mycket enklare att göra än vad en kan tro. Använder du färdig smördeg på rulle så går det på ett kick. Och jag kan lova att alla som du bjuder in kommer både att älska den och att bli imponerade. Det går även bra att byta ut äpplena mot ex. päron. Under min sejour i Västindien så gjorde vår dessertkock en variant med banan och serverade romrussinglass till, en riktig hit det med.

tarte-3

4-5 äpplen, normalstora och fasta
100 gr muscadvadosocker (fungerar även med vanligt socker)
50 smör
1/2 citron, saften ifrån
1 krm kanel
1 rulle smördeg, ca 265 gr
1 äggula
1/2 msk mjölk

äpple-citron
Steg för steg beskrivning (se bilder nedan)

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala äpplena och dela varje äpple i sex klyftor, skär bort kärnhuset. I en ugnssäker stekpanna, förslagsvis gjutjärn, lägger du socker, smör och citronsaft och låter det karamelliseras på låg värme. Det ska bli en nötbrun karamellsås, var försiktig så att det inte bränns och tänk på att karamell är JÄTTEVARM, så smaka aldrig av.

När karamellen är klar så tillsätter du äpplena och låter det småputtra på lägsta värmen i tre minuter, ös under tiden äpplena med karamellen. Tag pannan ifrån värmen och anordna äpplena lite fint i pannan med en sked, OBS inga fingrar i karamellen.

Pudra över kanel.

Rulla ut smördegen och täck pannan med den, tryck till runt kanterna så det blir tätt. Blanda samman äggula och mjölk och pensla smördegen med detta. Kör in pannan i ugnen 20 minuter.

När den är klar så tar du ur den ur ugnen och låter svalna ca 5-10 minuter. Tag nu ett fat som är större än stekpannan, lägg fatet över pannan, och vänd runt pannan och fatet så att äppeltarten vänds upp, voilà.

Vi serverar gärna med vaniljglass till, men att servera med vaniljsås är också en hit, recept hittar du här.

/Fredrik

socker-och-smör
Karamell – smör, muscovadosocker och citron.
äpplen-i-panna
Ordna äpplena i pannan. Akta fingrarna för det blir varmt.
smördeg-i-panna
På med smördegen och pensla med ägg. In i ugnen.

tarte

tarte-1
Stjälp upp tarten på tallrik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s