Pumpasoppa med kokosmjölk och röd curry, kantareller och linser

pumpasoppa

Nu är det högsäsong för pumpor och om en vecka så är det även Hallowen. Så vad passar bättre än ett recept på en höstig och vegetarisk pumpasoppa. Soppan räcker till ca 6 – 10 personer beroende på om ni väljer att äta den som varmrätt eller som förrätt. Har du inte tillgång till kantareller så kan du självklart ta en annan svampsort. Glöm inte att ta tillvara pumpakärnorna, tvätta av dom, torka torra och rosta sedan med salt i ugnen eller i olja i en panna på medelhög temperatur. Jag använder gärna Butternutpumpa, den är lite köttigare och har en väldigt god smak men du kan självklart använda en annan sort.

pumpa-lök

1 st butternut pumpa, ca 1 kg
1 gul lök, skalad
2 vtlöksklyftor, skalade
5 cm Ingefära, skalad
2 burkar á 400 ml kokosmjölk
8 dl vatten
2 tsk röd currypasta
1 äpple, skalat
2 tomater, tvättade
1 lime, saften ifrån
salt och peppar
olivolja och smör till att fräsa i

Skala pumpan, ta ur kärnorna och grovtärna köttet. Grovhacka löken och vitlöken, riv ingefäran, tärna tomaterna och äpplet. Fräs lök, vitlök och ingefäran i lika delar olja och smör på medelhög värme. När löken blivit glansig så tillsätter du pumpaköttet och fräser ett par minuter. Tillsätt sedan tomater, äpple och currypastan, fräs runt ett par minuter till. Tillsätt sist kokosmjölk och vatten, koka upp och ha i limesaft, salt och peppar. Låt koka under lock tills pumpan är mjuk, vilket tar ca 30 minuter. Mixa sedan soppan slät i en mixer, häll tillbaka i kastrullen, låt få ett uppkok och smaka upp med salt och peppar.

linser-i-panna

300 gr kantareller, gula eller tratt, ansade och tvättade
1 dl okokta svarta belugalinser alt. gröna puylinser
1 gul lök, skalad
1 vitlöksklyfta, skalad
smör till stekning
salt och peppar

Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen och spola av i kallt vatten i en sil. Finhacka löken och riv vitlöken. Stek nu kantarellerna ihop med lök och vitlök på medelhög värme i en ordentlig klick smör. Stek tills svampen fått färg, tillsätt linserna och stek ca 20 sekunder till, smaka upp med salt och peppar.

Servera soppan med svamp och linsragun tillsammans med ett gott bröd och rostade pumpakärnor.
/Fredrik

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s