Älgköttbullar i  lingongräddsås med gurk- och sockerärtssallad

älgköttbullar-i-grytaa

Jag berättade ju tidigare om älgköttet som vi fick av mina svärföräldrar. Nu är det dags för lite goda älgköttbullar. Har du inte älg så kan du självklart byta ut färsen mot annat vilt eller nöt. Jag gör en lite större sats när jag ändå håller på. Till köttbullarna serverar jag gärna en potatispuré på mandelpotatis till som jag river ner västerbottenost i. Men det funkar så klart med kokt potatis eller vanligt klassiskt potatismos. Denna rätt gick hem hos alla familjemedlemmar.

Detta recept räcker till ca 6-8 personer.
Köttbullar
1 kg älgfärs
2 vitlöksklyftor, skalade
1/2 gul lök, skalad
1 äpple, skalat
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
Svartpeppar
1 krm torkad timjan
Smör till stekning
4 dl vatten till att koka ur pannorna med till såsen

Finriv vitlöken, riv äpple och lök på det grova på rivjärnet. Blanda samman det rivna med färsen och resterande ingredienser utom vattnet, till en smidig smet. Rulla sedan till köttbullar som du steker på medelhög värme i smör i omgångar. Mellan omgångarna då kokar du ur pannan med vattnet som du sparar i en bunke.

lingon
Såsen
25 gram smör
2 msk vetemjöl
Vattnet som du kokat ur stekpannan med
4 dl matlagningsgrädde
2 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
5 msk rårörda lingon
Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull, ha i mjölet och låt det bli gyllenbrunt, (du har nu gjort en så kallad roux, brynt bottenredning.) Tillsätt vattnet ifrån den urkokta stekpannan, vispa under tiden så att redningen löses upp och det blir en slät och väldigt tjock sås. Tillsätt nu allt utom lingonen och låt koka samman under vispning på medelhög värme till en slät sås. Dra ner värme på lägsta och tillsätt lingonen samt smaka upp med salt och peppar. Tillsätt nu köttbullarna till såsen och låt små puttra ca 5 minuter. Servera med salladen, rårörda lingon och ex. Potatispuré eller kokt potatis.

Sallad
1 st gurka, tvättad
1 ask sockerärtor, tvättade
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Tärna gurkan, dela sockerärtorna på mitten och blanda upp grönsakerna med oljan, vinägern samt smaka upp med salt och peppar.

/Fredrik

köttbullar-i-panna

5 thoughts on “Älgköttbullar i  lingongräddsås med gurk- och sockerärtssallad

    • Tack, kul att ni alla gillade dom! 😄 Är ju kul med lite variation, och det blir ju extra kul att testa lite nytt när det går hem hos alla. Hoppas ni hittar mera gott hos oss att testa.

      Gilla

  1. Pingback: Veckomatsedel v 6 | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Sveriges 10-i-topp vardagsrätter 2016 | 3 kockar 7 kids

  3. Pingback: Veckomatsedel 29 april | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s