Älgköttbullar i  lingongräddsås med gurk- och sockerärtssallad

älgköttbullar-i-grytaa

Jag berättade ju tidigare om älgköttet som vi fick av mina svärföräldrar. Nu är det dags för lite goda älgköttbullar. Har du inte älg så kan du självklart byta ut färsen mot annat vilt eller nöt. Jag gör en lite större sats när jag ändå håller på. Till köttbullarna serverar jag gärna en potatispuré på mandelpotatis till som jag river ner västerbottenost i. Men det funkar så klart med kokt potatis eller vanligt klassiskt potatismos. Denna rätt gick hem hos alla familjemedlemmar.

Detta recept räcker till ca 6-8 personer.
Köttbullar
1 kg älgfärs
2 vitlöksklyftor, skalade
1/2 gul lök, skalad
1 äpple, skalat
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
Svartpeppar
1 krm torkad timjan
Smör till stekning
4 dl vatten till att koka ur pannorna med till såsen

Finriv vitlöken, riv äpple och lök på det grova på rivjärnet. Blanda samman det rivna med färsen och resterande ingredienser utom vattnet, till en smidig smet. Rulla sedan till köttbullar som du steker på medelhög värme i smör i omgångar. Mellan omgångarna då kokar du ur pannan med vattnet som du sparar i en bunke.

lingon
Såsen
25 gram smör
2 msk vetemjöl
Vattnet som du kokat ur stekpannan med
4 dl matlagningsgrädde
2 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
5 msk rårörda lingon
Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull, ha i mjölet och låt det bli gyllenbrunt, (du har nu gjort en så kallad roux, brynt bottenredning.) Tillsätt vattnet ifrån den urkokta stekpannan, vispa under tiden så att redningen löses upp och det blir en slät och väldigt tjock sås. Tillsätt nu allt utom lingonen och låt koka samman under vispning på medelhög värme till en slät sås. Dra ner värme på lägsta och tillsätt lingonen samt smaka upp med salt och peppar. Tillsätt nu köttbullarna till såsen och låt små puttra ca 5 minuter. Servera med salladen, rårörda lingon och ex. Potatispuré eller kokt potatis.

Sallad
1 st gurka, tvättad
1 ask sockerärtor, tvättade
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Tärna gurkan, dela sockerärtorna på mitten och blanda upp grönsakerna med oljan, vinägern samt smaka upp med salt och peppar.

/Fredrik

köttbullar-i-panna

11 kommentarer Lägg till

  1. Ulrika Hagström skriver:

    Enormt gott!! Vi gick emot strömmen och struntade i tacos fredagskvällen till ära…i stället åt vi detta och himmel vad gott det var! Busen åt för glatta livet, vilket även vi vuxna gjorde 🙂

    Gillad av 1 person

    1. 3kockar7kids skriver:

      Tack, kul att ni alla gillade dom! 😄 Är ju kul med lite variation, och det blir ju extra kul att testa lite nytt när det går hem hos alla. Hoppas ni hittar mera gott hos oss att testa.

      Gilla

      1. Terese skriver:

        Hej tycker oxå det här är jätte gott. Men tror du köttbullarna kan ligga i såsen i en gjutjärns gryta över natten och att man bara värmer på det nästa dag.
        / Terese

        Gilla

      2. 3kockar7kids skriver:

        Hej, kul att du gillar dom. Inga problem att dom ligger i såsen över grytan i kylen över natten. Värm upp på låg värme igen och späd ev med lite grädde när du värmer. Rör runt i botten då och då så att det inte bränner. Lycka till.

        Gilla

  2. Marianna Blomqvist skriver:

    Supersmarrig sås!! Tyvärr fick vi inte älg, så det blev med kalvfärs istället, men det blev väldigt gott ändå. Såsen blev lite rinnig först – det var svårt att veta om det behövs allt 4 dl urkokt vatten, eller det skall kokas ner lite?? men 1 tsk maizena löste den lösa såsen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s