Pappardelle med kantareller, persiljerot och parmesan

pasta-m-persiljerot

En riktigt god och snabblagad vegetarisk pasta full av höstens smaker. Jag använde kantareller men du kan självklart använda annan tillgänglig svamp istället, pastan kan du också variera efter smak. Persiljerot är en riktig höjdare tycker vi, den påminner om (och kan bytas ut mot) palsternacka. Men smaken på persiljeroten är inte lika sött och även lite fylligare.

kantareller
1 st rödlök, skalad
4-5 vitlöksklyftor, skalade
400 gr kantareller, ansade och tvättade
300 gr persiljerot, tvättade
70 gr spenat eller ruccola, tvättad
300 gr  pappardelle
75 gr parmesanost
1/2 dl kallpressade olivolja
1/2 citron, skalet ifrån, tvättad
Olivolja och smör till stekning
Salt och svartpeppar

Börja med att sätta ugnen på 250 grader varmluft. Skär bort roten på persiljeroten och dela den på mitten tvärs över och kvarta den sedan. Dela löken i klyftor och lägg tillsammans med persiljeroten i en ugnssäker form, blanda upp med vanlig olivolja, salt och peppar. Kör i ugnen 9 minuter, rör om och kör sedan i 9 minuter till. Skiva vitlöken lövtunnt. Stek svampen och vitlöken på medelhög värme i lika delar olivolja och smör tills det fått färg, smaka upp med salt och peppar. Under tiden så kokar du pastan enligt paketets anvisningar. Finriv skalet på citronen, enbart det gula. Blanda samman pastan med svampen, det ugnsrostade, jungfruoljan, citronskalet och spenaten alt. ruccolan. Smaka upp med salt och peppar samt hyvla med en potatisskalare rikligt med parmesan över alltihop.

/Fredrik

kantareller-2

4 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s