På helgerna så tycker vi om att lyxa till det och köra lite mysigare och matigare frukostar. Plättar och pannkakor är omåttligt populärt här hemma, och jag försöker hitta på lite olika varianter och då gärna med något gott i smeten.
De plättar som eventuellt blir över plockar vi fram till lunch åt Sixten, som då gärna äter en hög igen. Jag brukar använda en plättlagg, men det går självklart att göra dessa i vanlig panna som pannkakor. Vi serverar gärna våra plättar med keso som vi blandar upp med rivet äpple och hasselnötter samt även lite lönnsirap.
2 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
2 msk bakpulver
1 tsk kanel
1 msk vaniljsocker, (gärna bourbon eller hemgjort)
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
30 gr smält smör
2 äpplen
Blanda ihop de torra ingredienserna först, mixa sedan (med handmixer) samman med resterande ingredienser utom äpplet till en slät smet. Skala och riv äpplet, pressa lätt ur överflödig saft och blanda sedan ner äpplet i smeten. Juicen dricker vi upp.
Stek i smör på medelhög värme, vänd när det börjar bubbla på översidan och du ser att plättarna satt sig, det tar ca 1-2 minuter per sida. Pudra över med florsocker och kanel. Servera gärna med keso som du blandar upp med rivet äpple och hackade hasselnötter.
/Fredrik
Visst måste det vara tsk och inte msk bakpulver?
GillaGilla
Hej Pär! Det ska faktiskt vara en matsked bakpulver. Det gör att plättarna blir riktigt fluffiga.
Hälsningar
Fredrik
GillaGilla