Äpple- och kanelplättar, serveras med äpplekeso, rostade hasselnötter och lönnsirap 

plättar

På helgerna så tycker vi om att lyxa till det och köra lite mysigare och matigare frukostar. Plättar och pannkakor är omåttligt populärt här hemma, och jag försöker hitta på lite olika varianter och då gärna med något gott i smeten.
De plättar som eventuellt blir över plockar vi fram till lunch åt Sixten, som då gärna äter en hög igen. Jag brukar använda en plättlagg, men det går självklart att göra dessa i vanlig panna som pannkakor. Vi serverar gärna våra plättar med keso som vi blandar upp med rivet äpple och hasselnötter samt även lite lönnsirap.

2 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
2 msk bakpulver
1 tsk kanel
1 msk vaniljsocker, (gärna bourbon eller hemgjort)
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
30 gr smält smör
2 äpplen

Blanda ihop de torra ingredienserna först, mixa sedan (med handmixer) samman med resterande ingredienser utom äpplet till en slät smet. Skala och riv äpplet, pressa lätt ur överflödig saft och blanda sedan ner äpplet i smeten. Juicen dricker vi upp.

Stek i smör på medelhög värme, vänd när det börjar bubbla på översidan och du ser att plättarna satt sig, det tar ca 1-2 minuter per sida. Pudra över med florsocker och kanel. Servera gärna med keso som du blandar upp med rivet äpple och hackade hasselnötter.

/Fredrik

plättar-i-lagg

plättar-2

6 kommentarer Lägg till din

 1. pär skriver:

  Visst måste det vara tsk och inte msk bakpulver?

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej Pär! Det ska faktiskt vara en matsked bakpulver. Det gör att plättarna blir riktigt fluffiga.

   Hälsningar
   Fredrik

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s