Gräddkokt älgskav med svamp, mandelpotatis och sallad på kålrabbi & äpple i tunnbröd 

wrap-2

Mina svärföräldrar var uppe en sväng i Jämtland och hälsade på släktingar. Med sig hem hade dom älgkött i olika former och även en massa lingon. Mina svärföräldrar är fantastiska människor och delade glatt med sig så vi kunde ta del av dessa godsaker. En hel del kommer dyka upp på bloggen framöver, och jag börjar med en variant på älgskav. Självklart så kan du byta ut sort på skaven efter tillgång i butik eller efter jaktlycka. Vi serverar med rårörda lingon, jag har tagit med i slutet av receptet hur du gör detta själv.  Detta sätt att äta på gick hem starkt i hela familjens gommar.

Börja med potatisen:
800 gr mandelpotatis
Salt och peppar

Skala potatisen och koka i saltat vatten, när den fått ett uppkok så dra ner till lägsta och låt stå va 18-20 min. När den är mjuk så häll av vattnet krossa potatisen med en gaffel och smaksätt med salt och peppar.

Skav:
250 gr älgskav el. av annat vilt
250 gr svamp av valfri sort, (ex. Champinjon el. Kantareller)
3 vitlöksklyftor
1 st purjolök, ca 120 gr
3 dl matlagningsgrädde
2 msk vinbärsgelé
1 msk Tamarisoja
1 nypa torkad timjan
Smör till stekning
Salt och peppar
Ca 8 st mjuka tunnbröd

Ansa svampen och dela i mindre bitar. Skär sv roten och det översta gröna på purjolöken, snitta den halvt igenom längs med och skölj bort eventuell jord under rinnande vatten. Skiva den sedan i ca 1 cm tjocka skivor. Skala och riv vitlöken. Värm en stekpanna på hög värme, lägg i en stor klick smör och börja med att steka den frysta skaven. När köttet börjar fä lite färg så tillsätt svamp, lök och vitlök och fortsätt att steka några minuter tills allt fått färg. Slå nu på grädden, tillsätt gelé, soja, timjan, salt och peppar. Låt puttra samman på låg värme ca 5 min. Gör under tiden salladen.

stek-svamp

Sallad:
1 st kålrabbi, ca 350 gr
2 st äpple, ca 400 gr
1/2 citron
1 msk kallpressade olivolja

Skala kålrabbi och äpple, riv sedan på det grova på rivjärnet. Pressa citronen och blanda ner juicen och oljan i det rivna.

Rårörda lingon så som jag brukar göra:
2 del lingon
1 del socker
Rör samman tills sockret löst sig.

Servera gärna i tunnbröd, lägg potatis i botten, skav ovanpå och salladen bredvid. Toppa upp med rårörda lingon och vik ihop till en tunnbrödsrulle.

/Fredrik
viltskav

7 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s