Fläskytterfilé med äpple och lök, rosmarinrostad potatis 

karre-rosmarin

äpple

Jag sprang på fläskytterfilé, dvs. benfri fläskkotlettrad, på extrapris och gjorde en snabb rätt med klassiska höstsmaker. Du kan självklart ta exempelvis fläskkarré eller kotlett istället. Tänk då på att tillagningstiden kan behöva ökas på lite.

650 gr fläskytterfilé
2 rödlökar
4 äpplen av fast sort, ex. Discovery eller Aroma
800 gr tvättad potatis
1/2 kruka Rosmarin
3 dl äppeljuice
40 gr smör
Smör och olivolja till stekning
Salt och peppar

Börja med att sätta på ugnen på 250 grader varmluft. Dela potatisen på mitten, plocka bladen från rosmarinen och finhacka den. Blanda potatisen med ca 1 msk olivolja, rosmarinen, salt och svartpeppar och kör in i ugnen 20 minuter, tills gyllenbruna och mjuka.

Skala löken, dela den på mitten tvärs över och skiva längs med i båtar. Klyfta och kärna ur äpplet.

Dela upp kötet i fyra skivor, salta och peppra det runt om och stek i lika delar olivolja och smör på hög värme. Stek ca 1-2 minuter på varje sida, häll i äppeljuicen i pannan och låt puttra på låg värme ca 4 minuter, vänd på köttbitarna efter halva tiden. Ta nu upp köttet och vispa ner smöret i skyn, smaka upp med salt och peppar om det behövs.

Häll såsen över köttet och gör rent pannan. Värm upp pannan igen på medelhög värme, stek nu löken i en klick smör på medelhög värme ca 2 minuter, tillsätt nu äpplet och fortsätt steks i ca 2 minuter till, smaka upp med salt och peppar. Lägg kompotten ovanpå köttet och servera.

/Fredrik

potatis

fredrik-slungar-äpple

fläskkarre-bord

6 kommentarer Lägg till din

 1. Den där potatisen verkar grymt god. Tack för tips!

  Önskar er en suverän kväll!

  You Rock!!!

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Tack snälla!

   Önskar dig en trevlig kväll!

   /Fredrik

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s