Apelsinkyckling, rostade rotfrukter, apelsin & sojaemulsion

kyckling

Inspirerad av duck a l’Orange så gjorde jag denna apelsinkyckling. Hela familjen jublade och åt för kung och fosterland. Apelsinsåsen/glaseringen är helt vegetarisk och kan med fördel användas till vegetariska rätter. Jag använder gärna hel kyckling då det blir både saftigare och smakrikare. För att det ska gå snabbare så klipper jag upp kycklingen i två delar, men det fungerar även bra att använda kycklingfilé för att snabba upp tillagningen lite. Emulsion låter lite krångligare än vad det är, detta är en väldigt snabb variant på smaksatt majonnäs.

4 apelsiner
1/2 dl socker
1/2 dl tamarisoja
1 lime
1 hel kyckling alt. 4 kycklingfiléer
Olivolja till stekning
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader grill.

Tvätta och finriv skalet på två apelsiner och pressa saften ur alla apelsiner samt limen. Lägg sockret i en kastrull och sätt på medelhög värme och låt sockret karamelliseras, det ska bli gyllenbrunt. Tillsätt nu apelsin- och limejuicen, soja och hälften av det rivna skalet låt koka ihop till hälften.

Om du använder en hel kyckling så dela den på mitten med en sax, på detta vis så halverar du nästan tillagningstiden. Krydda kycklingen runt om och stek sedan på hög värme i olivolja så den får en gyllenbrun färg. Lägg kycklingen i en ugnsfast form som är precis lagom stor för mängden kyckling, den hela kycklingen lägger du med benet neråt. Slå nu över apelsinsåsen ovanpå kycklingen, kör in i ugnen, den hela kycklingen tar ca 20-30 minuter och filerna ca 6-10 minuter. Ös gärna kycklingen några gånger under stektiden med såsen i formen. Kolla innertemperaturen med en termometer, vid den tjockaste delen på lårbenet, den ska vara 78-80 grader, tag då ut och låt vila ca 10-15 minuter innan du skär upp den. Kycklingfilé ska ha en innertemperatur på 65 grader.

Apelsin & sojaemulsion
1 ägg
1 msk vinäger
1 tsk dijon
2 msk tamarisoja
1 apelsin, skalet
2 1/2 dl matolja

Denna sås mixar du snabbt ihop med en stavmixer. Blanda alla ingredienserna utom oljan i en hög behållare som mixern går ner i. Börja mixa och tillsätt oljan i en stråle, blir en tjock majonnäskonsistens.

Rostade rotfrukter
500 gr morot
500 gr palsternacka
Olivolja
Salt och peppar

Tvätta rotfrukterna och skär bort roten, dela sedan i önskad storlek, så länge dom är lika stora så är det bara att välja form. Blanda upp rotfrukterna med olja, salt och peppar i en ugnsfast form. Kör in formen i ugnen bredvid kycklingen och låt rosta ca 20 min. Ibland så blandar jag i färsk spenat innan servering. Rotfrukterna kan du självklart variera efter egen smak.

Servera kycklingen med apelsinskyn ifrån stekningen samt rotfrukterna och emulsionen.

/Fredrik

kycklingben  kyckling-i-form

6 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s