Curryrostad blomkål med linser och tofu i tomat-& äppelragu, yoghurt

blomkål

Blomkål i alla former är en stor favorit i vårt hem, i alla fall hos oss vuxna. Här rostar jag den på hög värme, och får på så vis forfarande en knaprig känsla inåt mitten. Till Lo mixade jag samman allt till en puré, och hon åt med god aptit.

1 blomkålshuvud
1/2 dl olivolja
1 msk curry
1 citron
1 krm salt
1/2 dl vatten

Sätt ugnen på 225 grader grill.
Plocka blasten av blomkålen och skölj i iskallt vatten. Tvätta citronen och finriv skalet och pressa ut saften. Blanda samman olja, curry, citronjuice, skal och salt. Gnid in blomkålen med detta på en ugnsfast form och kör in i ugnen 10 minuter och slå då i vattnet i formen. Låt blomkålen gå ytterligare 10 minuter i ugnen. Tag ut och skär upp i önskade bitar.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater, ca 300 gr
1 burk, 400 gr, krossade tomater av bra kvalitet
2 dl äppeljuice
1 dl röda linser
Olivolja till stekning
300 gr tofu
2 äpplen av fast sort, ex. Discovery el. Aroma
Salt och svartpeppar

Skala lök och vitlök, finhacka den gula löken och finriv vitlöken. Tärna ner tomaterna. I en kastrull så fräser du på lök och vitlök i olivolja på medelhög värme, låt fräsa tills den blir helt genomskinlig och mjuk, tillsätt tomaterna och fräs 1 minut till. Slå på äppeljuice, krossade tomater och linserna. Låt koka på låg värme 15 minuter, rör om flera gånger under tiden. Medans det puttrar så tärna tofun samt skala och tärna äpplet. Efter 15 minuter så tar du ragun från värmen och låt dra 5 minuter, smaka upp med salt och peppar, rör ner tofun och äpplet. Ge ragun ett uppkok och servera med blomkålen och yoghurt av Mezetyp.
/Fredrik

blomkål-grillad

blomkål-rätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s