Älgfärsbiffar med lingon, smörstekt kål och potatismos

En härligt höstig rätt som vi gjorde på den sista älgfärsen i frysen. Älgfärsen kan bytas ut mot kalvfärs eller nötfärs, men då kan grädden bytas ut mot mjölk eftersom älgfärsen är så mager. Kål är något vi använder mycket och lagar på många olika sätt, men trots ihärdigheten har vi svårt att få barnen att gilla kål i annan form än rå. Vi hoppas att vår ihärdighet någon gång ska ge resultat! Till biffarna serverade vi potatismos.
022

Potatismos

600 gr mjölig potatis
50 gr smör
3 dl mjölk, gärna standardmjölk
salt
Vitpeppar

Börja med att skala potatis och koka till potatismoset. När potatisen kokat klart, häll av kokvattnet. Lägg i smör och mjölk och ställ kastrullen på plattan en stund till så mjölken blir varm. Vispa kort och kraftigt tills moset blir luftigt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Älgfärsbiffar

1 kokt potatis
650 gr älgfärs
2 st ägg
1 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
13 gr salt
Svartpeppar, tre drag med kvarnen
Smör

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla ingredienser till en jämn smet och forma till biffar. Stek dem i smör så de får färg, lägg sedan över till en ugnsform. Sätt i en stektermometer och kör dem i ugnen tills de får en innertemperatur på 60 grader (ca 10 min).

003

Smörstekt kål

1/2 vitkålshuvud
Smör
Salt
En nypa socker

Skär kålen i grova bitar. Stek sedan på medeltemperatur i rikligt med smör tillsammans med salt och socker, tills den får färg och blir mjuk.

Lägg älgfärsbiffar och kål tillsammans och servera med potatismos och rårörda lingon eller lingonsylt.

009

One thought on “Älgfärsbiffar med lingon, smörstekt kål och potatismos

  1. Pingback: Veckomatsedel v 18 | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s