Ugnsbakad lax med snabb teriyakisås och vitlöksfräst broccoli

broccoli

Hemma brukar jag göra denna enkla och snabba variant av teriyakisås. Originalreceptet innehåller egentligen Sake och mirin, men det brukar jag aldrig ha hemma så därför har jag bytt ut dessa ingredienser. Jag använder tamarisoja som är lite mustigare i smaken, du kan byta ut denna mot vanlig Japansk soja men resultatet tycker jag inte blir lika bra i denna variant. Såsen kan användas till såväl fisk som kyckling och annat kött.

Teriyakisås

Såsen är rätt kraftig i smak så ta inte för mycket direkt. Denna sats blir kanske lite stor för fyra personer, men du kan med fördel frysa in det som blir över och ta fram vid tillfälle.

1 1/2 dl tamarisoja
1/2 dl balsamicovinäger
1/2 citron (saften ifrån)
3 msk socker
2 dl vatten
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk maizena
2 msk vatten

Blanda samman vinäger, citronsaft, socker och vatten i en kastrull. Skala ingefäran och vitlöken, finriv ner dessa i kastrullen. Koka upp och låt koka samman i 2 minuter, tillsätt sojan och låt koka upp. Blanda samman maizena och vatten till en redning, vispa ner detta i den kokande såsen och låt sjuda i 1 minut.

600 gr laxfile
1 broccolihuvud (250 gr)
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
Olivolja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 120 grader.

Dela laxen i fyra lika stora delar, lägg den i en ugnsfast form med lite olja i botten, salta och peppra fisken och kör in i ugnen, i ca 12 – 15 minuter, tills laxen har en innertemperatur på 40 grader.

Dela upp broccolin i små buketter, stjälken skalar du och skivar i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finriv vitlöken, värm upp en stekpanna på hög värme, tillsätt oljan och stek sedan broccolin med vitlöken till det fått lite gyllenbrun färg, rör runt lite under tiden. Smaka upp med salt och peppar, klar att servera.

Den halva citronen delar du på fyra och serverar som tillbehör. Servera med matvete eller ris.

/Fredrik
lax lax-på-tallrik

5 kommentarer Lägg till din

 1. Christer skriver:

  Skall ugnen verkligen vara på enbart 120°?

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej Christer. Det stämmer att ugnen ska vara på 120 grader. Genom att baka fisk och kött på lägre temperaturer så får du ett bättre slutresultat. Det blir både saftigare och mer ekonomiskt då det blir en mindre viktförlust än vid höga temperaturer. Hoppas du gillar rätten. Vänligen 3kockar7kids

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s