Grodda mer, enkelt, nyttigt & gott! Här i ett recept på en rawfoodsallad

När vi ska försöka äta lite mer hälsosamt (undviker vi pastan som vi annars äter ofta) så blir det ofta sallader i olika varianter och då gärna med groddar som en ingrediens. Sedan kan du även ha dem i smoothies, rosta dem till musli, i vegetariska biffar osv. Det går att grodda många olika bönor och linser tex bovete, mandlar, kikärter, gröna linser, m.m. Det enda du behöver är ett durkslag, en bunke och ett lock! 

Häll upp ca 1 dl av det du vill grodda, tänk på att de sväller och blir större när de är klara.  Vi hade denna gång uridlinser och mungbönor, lägg dem i en bunke och täck med varmt vatten, ca 45 grader, och låt de sedan stå i vatten ett dygn. Efter det så häller du av vattnet i ett durkslag och skölj genom linserna/bönorna med ljummet vatten. Sätt durkslaget i en bunke och lägg ett lock över. Viktigt att det kommer in luft. Skölj sedan linserna i varmt vatten med jämna mellanrum, 3-5 ggr på en dag. Då kommer de att börja gro.  

Lite olika hur fort det går men när de är 1-2 cm långa svansar på dem så spolar du dem i kallt vatten, låt de rinna av och förvara dem i kylskåp i en burk med lock. När du spolar dem kallt och stoppar in i kylskåp stannar groddningen upp.   

Rawfoodsallad
Ärtskott
1 morot
1 rödbeta
1 dm gurka
1 tomat
4 msk groddar
1 liten rödlök

Dressing:
0,5 dl tamarisoja
Saften av en halv lime
Knivsudd chili
1 liten vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
Lite färsk koriander

Riv vitlöken och blanda med resterande, smaka av med salt och peppar. Skala morot och rödbeta och riv på rivjärn. Skär ner de andra grönsakerna och blanda med dressingen. Ät på en gång!

Här kan man variera, lägga till och ta bort grönsaker. Inte något för barnen så de får ofta annat tillbehör som ris eller pasta och grönsakerna för sig utan dressing. Servera gärna till en grillad köttbit.

Lycka till med groddningen!

/Nicklas

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s