Ugnsbakad torsk med smörstekt kål, bacon och pepparrot

063

Den här rätten älskade hela familjen (även om en hel del kål pillades undan och pepparroten endast åts av de vuxna) och den är både enklare och snabbare än man kan tro. Om allt tillagas i en gjutjärnspanna är det bara att skjutsa in hela stekpannan i ugnen istället för att lägga över till en ugnsform, så spar man även lite disk. Jag fick en ny gjutjärnspanna av svärföräldrarna i födelsedagspresent som inte har trähanddtag, vilket gör det smidigt att färdiglaga det stekta i ugnen.

ca 600 g torskfilé färsk eller fryst (vi använde fryst torskrygg denna gång, som fick tina långsamt i kylen)
1/2 vitkålshuvud
1 paket bacon
1/2 citron
Potatis
Pepparrot
Salt och peppar
Smör

033

Börja med att koka potatisen och sätta på ugnen på 160 grader (varmluftsugn). Skär torskfilén i portionsbitar. Dela kålen i grova bitar. Strimla baconet och stek med lite smör i en stekpanna, så det blir brynt. Ha sedan i kålen och stek med och ha i ytterligare en klick smör. Pressa i en halv citron när kålen börjar mjukna.
016
Häll över allt i en ugnsform eller använd stekpannan som form. Lägg på torsken med en klick smör på varje bit och baka i ugnen till 44 graders innertemperatur (här är det svårt att säga en tid, då det beror helt på vilken slags torsk som används, men ungefär 15 minuter. Rekommenderar dig att använda termometer). Servera med kokt potatis och riven pepparrot. Garnera med persilja om du vill.
077

10 kommentarer Lägg till din

 1. Robin skriver:

  Gott! Men varför skulle inte en panna med trähandtag funka i ugn? Inga problem

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej Robin, vi hade tidigare en stekpanna med trähandtag och där handtaget blev bränt och svart. Det tog i och för sig ett tag, men för säkerhets skull rekommenderar vi därför att inte ha trähandtag. Kul att du gillar receptet!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s