Vi var ute en sväng i skogen hela familjen, och där dignade det av blåbär. Vi var bara tvugna att plocka med oss hem till en paj. Och vem älskar inte smulpaj? Jag har lite bakpulver i min deg för att den ska bli extra knaprig. Vi valde att servera pajen med egengjord vaniljsås den här kvällen, en riktig hit. Annars så är ju även vaniljglass riktigt gott till.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft
100 smör, som stått framme och mjuknat lite i rumstemperatur i ca 10 min
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1 knivudd salt
Nyp samman ingredienserna med fingrarna till en smuldeg.
1 liter färska blåbär
1/2 dl farinsocker
1 msk potatismjöl
1 lime – skalet av
Blanda blåbär och finrivet limeskal med de torra ingredienserna och fördela i formen. Fördela sedan smuldegen ovanpå och kör in i ugnen 15-20 minuter.
Vaniljsås
4 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
Kokas upp.
7 äggulor
2 dl socker
2 tsk vaniljpulver
3 msk maizena
Vispas till dess det är luftigt och fluffigt.
Vispa ner den varma vätskan i äggen, häll sedan tillbaka i kastrullen och värm under vispning till dess de första bubblorna kommer och såsen tjocknat. Tag av från värmen och ställ att kallna under omrörning i isbad.
/Fredrik
7 kommentarer Lägg till din