Vietnamesiska spring rolls med kräftor och grönsaker, sötsur tomat- och dilldipp

vårrulle-2

East meets north, svenska kräftsmaker i asiatisk form. En rätt som passar bra att göra en kväll då du har lite längre tid på dig då det är lite pill att göra rullarna. Barnen tycker det är kul att vara med att rulla, men föredrar ofta att plocka och äta allt separat. Vi brukar äta 3-4 rullar per person, allt beroende lite på hur stora rullar vi gör, du kan variera storleken och fyllningen lite efter eget tycke. Bäst är om du gör rullarna i precis anslutning till att du ska äta dom.

Sötsur tomat- och dilldipp

1/2 dl socker
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 msk fisksås
2 tomater
1/2 kruka dill

Tärna tomaterna och strimla dillen, om den är spädd så använd även stjälkarna. Koka upp vatten, vinäger, socker och fisksås, slå detta över grönsakerna, låt stå och dra tills det svalnat, ca 15 minuter. Mixa sedan med en handmixer till en någorlunda slät sås.

tomater

3 st salladslökar
Ca 30 gr risnudlar
1 gurka 5×1/2 cm
3 späda morötter
12 – 20 rispapper, 16 cm i diameter
1 burk kräftstjärtar, 360 gr

Koka risnudlarna i 3 min, och spola sedan av i kallt vatten. Skär morötterna och gurkan i stavar, ca 5×1/2 cm stora. Skiva löken tunt. Häll av kräftstjärtarna i en sil och låt hänga några minuter så all vätska rinner av. Doppa rispapperna ett i taget i ljummet vatten, ca 10 sek, dom ska mjukna men låt inte bli för mjuka, dom kommer att mjukna lite mer efter att du tagit upp dom.

Så här rullar du:

Lägg pappret på en skärbräda, lägg sedan en matsked av nudlarna mitt på lite utplattat. Lägg lite salladslök samt en till två stavar av gurka och morot på, beroende på hur stora rullar du vill göra. Lägg sedan ca tre kräftstjärtar högst upp. Nu ska du rulla ihop till en rulle, börja med att vika upp kortsidorna på rispappret och vik upp över fyllningen. Tag sedan tag i rispapprets bakre långsida och vik den över fyllningen och rulla ihop till en rulle. Försök spänna pappret medan du rullar så att rullen blir lite tajt och hård. Servera 3-4 st per person, ät med händerna och doppa i såsen.

/Fredrik

grönsaker

frippe-lo

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s