Barnsligt gott med hamburgare tycker alla i denna familjen!
Man kan göra egna hamburgare på flera olika sätt. Vi valde en enklare variant denna gång, vi köpte en bra köttfärs som vi utgick ifrån. Bra att förberda köttet dagen innan.
1,5 kg nötfärs
20 gr salt
Blanda köttet varsamt med saltet. Gör en rulle av köttet, ca 10 cm i diameter. Rulla in det i plastfolie. Låt det ligga i kyl ca tre timmar. Skär sedan försiktigt hamburgaren i önskad tjocklek. Tips! Behåll plasten på när du skär.
Bröd till hamburgare finns också många varianter, det som utmärker detta bröd är att det är ganska mycket smör i, vilket gör att det blir frasigare. Gör sig därför sig som bäst om man värmer det precis innan servering.
Brioche
6 dl mjöl
25 gr jäst
3/4 dl vatten, ljummet
2 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
125 gr rumsvarmt smör
Smula ner jästen i vattnet, tillsätt salt och socker. Knäck i äggen. Blanda sedan ner mjölet, allt på en gång. När allt är blandat så tillsätter du smöret. Knåda degen 15-20 minuter i maskin. Låt sedan jäsa en timme under duk. När det är dags att baka ut, rullar du ut bollar som väger ca 80 gram. Jäs ytterligare 30 minuter, efter halva tiden kan du trycka ut dom så de plattas till lite. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i 220 grader i 15-20 minuter. Grilla eller rosta gärna bröden vid servering.
Dressing
1,5 dl bostongurka
1,5 dl majonäs, recept här
2 msk chilisås
1 tsk diljonsenap
En skvätt konjak (kan uteslutas)
Salt och svartpeppar
Blanda alla ingrefienser och smaka av med salt, peppar och ev konjak.
Lycka till!!
/Nicklas
6 kommentarer Lägg till din