Superbrödet

Måste dela med mig av detta bröd. Så lätt att baka och så himla gott, saftigt, lite sött och mättande. Det är lite mjölsorter som ska handlas till första baket men sen är det bara att slänga ihop. Kräver ingen jäsning så det är bara tiden att röra ihop och sedan sköter det sig själv i ugnen. Ett grovt bröd som barn ofta gillar, och det är ju alltid ett plus!
Jag gillar inte när det är russin eller annan frukt i bröd men gillar du det så tillsätt gärna det. Jag blandar hellre i nötter, tex hasselnöt eller valnötter.

Du behöver:
2 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetegroddar
1,5 dl havrekross
1 dl linfrön
2 dl vetekli
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1,5 dl sirap
1 liter lättfil

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan sirapen och filen och rör sedan ordentligt runt så allt blir blandat. Smöra två avlånga brödformar och häll hälften i vardera form.

Tips! Blöt ner handen med kallt vatten och platta till brödet så det är helt slätt upptill, då får du ett jämt bröd och det blir då bättre gräddat. Sätt in i ugnen 50 minuter.

När du tar ut brödet så låt det stå ca 5 minuter, stjälp sedan upp det och låt svalna utan formarna med en handduk över.

Baka lugnt
/Nicklas

4 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s