Rabarberkompott med havrekrisp och grädde

En härligt somrig efterrätt med den sista rabarbern, som är nästan som en rabarberpaj i smakerna. Efter säsong kan rabarbern bytas ut mot blåbär, hallon, äpplen eller vad som bjuds för tillfället. Använd lite mindre socker då, eftersom rabarbern kräver mer då den är så syrlig.

054

400 g skivad rabarber
1 dl socker
1 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
Kanelstång

125 g smör
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 dl socker

2 dl vispgrädde
Jordgubbar eller andra bär till garnering

Skrapa ur vaniljstången. Koka rabarbern tillsammans med socker, vanilj och kanelstång i ungefär 5 minuter, så det blir en lagom tjock konsistens. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda hastigt ihop smör, vetemjöl, havregryn och socker. Lägg ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda tills det är gyllenbrunt, cirka 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Vispa grädden. Lägg upp kompotten i skålar, bryt havrekrispet i små bitar och strö över och toppa med vispad grädde och bär. Klart!

050

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s