En härligt somrig efterrätt med den sista rabarbern, som är nästan som en rabarberpaj i smakerna. Efter säsong kan rabarbern bytas ut mot blåbär, hallon, äpplen eller vad som bjuds för tillfället. Använd lite mindre socker då, eftersom rabarbern kräver mer då den är så syrlig.
400 g skivad rabarber
1 dl socker
1 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
Kanelstång
125 g smör
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 dl socker
2 dl vispgrädde
Jordgubbar eller andra bär till garnering
Skrapa ur vaniljstången. Koka rabarbern tillsammans med socker, vanilj och kanelstång i ungefär 5 minuter, så det blir en lagom tjock konsistens. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda hastigt ihop smör, vetemjöl, havregryn och socker. Lägg ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda tills det är gyllenbrunt, cirka 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Vispa grädden. Lägg upp kompotten i skålar, bryt havrekrispet i små bitar och strö över och toppa med vispad grädde och bär. Klart!
5 kommentarer Lägg till din