Levain – världens godaste bröd?

023

Jag älskar bröd och min absoluta favorit är levain. Under min tid som pappaledig med vårt första barn började jag baka och startade min första surdeg. Sedan dess har jag experimenterat fram ett recept på levain som jag tycker är fantastiskt gott och faktiskt är väldigt enkelt, även om det tar lång tid. Det gäller att lära känna degen och hur den fungerar, så det kan behövas lite tid och tålamod innan man fått sin perfekta levain. Maila gärna frågor, så svarar jag på dem senare i bloggen!

300 g vetesurdeg (se nedan hur du startar en surdeg)
300 g vatten
550 g vetemjöl special från Saltå Kvarn, det fungerar även med andra vetemjöl special eller Manitoba cream, men detta tycker jag ger bäst resultat
18 g salt

Allt utom saltet blandas i en hushållsassistent med degkrok, kör på medelhög hastighet i 5 min. Tillsätt salt och kör i ytterligare 5 min. Stjälp upp degen i en oljad plastbunke och låt jäsa cirka 8 timmar, ”spänn” degen ungefär varannan timme. Att spänna degen innebär att vika degen från ena sidan till den andra från alla håll och sedan vända den släta sidan uppåt. När degen jäst klart, stjälp upp den på väl mjölat bakbord.

001

Sätt ugnen på 300 grader, eller så hög värme som det är möjligt. Använd gärna en baksten (jag köpte en granitskiva på ett stenbolag, som fungerar bättre än de svindyra varianter som finns att köpa exemeplvis på butiker med köksgeråd) om du har det, annars kan du ha en plåt i ugnen som värms upp innan brödet gräddas. Grädda i 10 minuter på högsta värme, sänk sedan till 225 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet och spraya lite vatten på. Låt sedan svalna på galler. Skiva upp och njut nybakat med smör!

Att starta en surdeg

Blanda 1 msk stenmalet vetemjöl (exempelvis från Saltå Kvarn, använd rågmjöl om du ska göra en rågsurdeg) med 1 msk vatten på morgonen och låt stå i rumstemperatur. Fyll på med samma mängd på kvällen och blanda runt. Upprepa samma procedur nästa dag, sedan bör du se att den börjar bubbla så smått. Fortsätt att ”mata” den som tidigare tills du ska använda den. Dagen innan du ska baka matar du den så mängden blir 300 gram och lite extra så den inte tar slut. När du tagit det som används till baket, så matar du upp den igen till 300 gram så det finns till nästa gång du ska baka.

17 kommentarer Lägg till din

 1. Lina skriver:

  Hej! Tack för ett bra recept! Har följt receptet två gånger nu (inne på min tredje omgång…) och har båda gångerna fått degiga bröd. Beror det på att brödet inte jäst tillräckligt länge eller har det med gräddningen att göra? Sist reste sig brödet otroligt mycket, men visade sig tyvärr vara en stor luftbubbla överst helt enkelt… Vore väldigt tacksam för tips. 🙂

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej! Kul att du inte ger upp och fortsätter försöka😊 Det kan finnas flera anledningar till att det blir degigt. Har du fått igång surdegen så att den är bubblig och ”livlig”? Om inte kan det vara det som är problemet. Gräddningen kan också spela in, särskilt om degen inte jäst tillräckligt och är kompakt. Hur är smaken, syrlig? Mitt tips är nog ändå att du ser till att surdegen är livlig och att degen får jäsa ordentligt, kanske längre än som står i receptet, det beror både på temperatur där degen står och skicket på surdegen. När du gräddar brödet rekommenderar jag att du kollar innertemperaturen med en vanlig stektermometer, klart vid 90 grader.
   Lycka till!!
   /Rikard

   Gilla

   1. Lina skriver:

    Tack för ditt svar! Jag ska jobba upp min surdeg och testa igen. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s