Levain – världens godaste bröd?

023

Jag älskar bröd och min absoluta favorit är levain. Under min tid som pappaledig med vårt första barn började jag baka och startade min första surdeg. Sedan dess har jag experimenterat fram ett recept på levain som jag tycker är fantastiskt gott och faktiskt är väldigt enkelt, även om det tar lång tid. Det gäller att lära känna degen och hur den fungerar, så det kan behövas lite tid och tålamod innan man fått sin perfekta levain. Maila gärna frågor, så svarar jag på dem senare i bloggen!

300 g vetesurdeg (se nedan hur du startar en surdeg)
300 g vatten
550 g vetemjöl special från Saltå Kvarn, det fungerar även med andra vetemjöl special eller Manitoba cream, men detta tycker jag ger bäst resultat
18 g salt

Allt utom saltet blandas i en hushållsassistent med degkrok, kör på medelhög hastighet i 5 min. Tillsätt salt och kör i ytterligare 5 min. Stjälp upp degen i en oljad plastbunke och låt jäsa cirka 8 timmar, ”spänn” degen ungefär varannan timme. Att spänna degen innebär att vika degen från ena sidan till den andra från alla håll och sedan vända den släta sidan uppåt. När degen jäst klart, stjälp upp den på väl mjölat bakbord.

001

Sätt ugnen på 300 grader, eller så hög värme som det är möjligt. Använd gärna en baksten (jag köpte en granitskiva på ett stenbolag, som fungerar bättre än de svindyra varianter som finns att köpa exemeplvis på butiker med köksgeråd) om du har det, annars kan du ha en plåt i ugnen som värms upp innan brödet gräddas. Grädda i 10 minuter på högsta värme, sänk sedan till 225 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet och spraya lite vatten på. Låt sedan svalna på galler. Skiva upp och njut nybakat med smör!

Att starta en surdeg

Blanda 1 msk stenmalet vetemjöl (exempelvis från Saltå Kvarn, använd rågmjöl om du ska göra en rågsurdeg) med 1 msk vatten på morgonen och låt stå i rumstemperatur. Fyll på med samma mängd på kvällen och blanda runt. Upprepa samma procedur nästa dag, sedan bör du se att den börjar bubbla så smått. Fortsätt att ”mata” den som tidigare tills du ska använda den. Dagen innan du ska baka matar du den så mängden blir 300 gram och lite extra så den inte tar slut. När du tagit det som används till baket, så matar du upp den igen till 300 gram så det finns till nästa gång du ska baka.

10 thoughts on “Levain – världens godaste bröd?

  1. Pingback: Goda tillbehör till kräftor-kantarellpizza, picklad krondillsgurka, klassisk västerbottenpaj och min levain | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Mitt saftiga vörtbröd av surdeg | 3 kockar 7 kids

  3. Pingback: Grillad sallad vänd med ramslöksmajo och halloumi | 3 kockar 7 kids

  4. Pingback: Midsommartips | 3 kockar 7 kids

  5. Pingback: Pizzasten-tips | 3 kockar 7 kids

  6. Pingback: Vad ska jag bjuda på till frukost? | 3 kockar 7 kids

  7. Pingback: Tips och inspiration inför nyårsmiddagen | 3 kockar 7 kids

  8. Pingback: Tips för att få barn att äta mer vegetariskt och grönsaker | 3 kockar 7 kids

  9. Pingback: Inspiration till påskbordet – smått och gott för hela familjen | 3 kockar 7 kids

  10. Pingback: Inspiration till midsommar | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s