Tonfisksallad med quinoa-snabb, enkel och hälsosam sommarmat

033

För några år sedan åt vi ofta quinoa, som är väldigt nyttigt och gott att blanda i sallader. Våra två äldsta barn gillade verkligen quinoa då, men när vi nu lagade det var det tyvärr inte lika populärt. Jag får helt enkelt börja laga det oftare, så de börjar tycka om det igen. Det går självklart att byta ut quinoan mot exempelvis kamutvete, bulgur, pasta eller färskpotatis.

3 dl quinoa
5 1/2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
5 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt

1 broccoli
1/2 gurka
1 ask körsbärstomater
4 ägg
1 burk Kalamataoliver eller ännu bättre niceoliver
1 burk tonfisk

Börja med att ha i quinoan i en kastrull, sätt på hög värme och rosta quinoan en stund. Den brukar börja ”poppa” när den är färdigrostad. Ha i vatten och salt och tillaga enligt tiden på förpackningen. Låt den svalna en stund och blanda sedan med olivolja, pressad citron och fint riven vitlök. Koka äggen i ca 6 minuter, så de blir krämigt löskokta. 026

Koka upp vatten med salt och skär broccolin i buketter och hyvla stjälken tunt. Blanchera buketterna ungefär 20 sekunder i det kokande vattnet. Skölj broccolin snabbt i iskallt vatten. Skär gurkan i mindre bitar och tomaterna halveras eller skärs i kvartar.

Häll av tonfisken. Blanda alla ingredienser utom äggen och smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt med olivolja. Halvera äggen och lägg ovanpå. Hoppas ni gillar det!
/Rikard
028

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s