Rulltårtsbakelse med vanilj och jordgubbar 

Min farmor Karin bakade fantastiskt goda saker när hon levde och rulltårta var en av dessa oemotståndliga saker som fanns på hennes välfyllda kakfat. Denna dessert är sommar och barndomsminnen för mig.

För att få en riktigt lätt och porös rulltårta så är det viktigt att verkligen vispa ägg och socker länge med en elvisp så det blir ordentligt pösigt och vitt. Se en steg-för-steg beskrivning i bilder längst ner i inlägget.

Rulltårta-Valle

Rulltårtan

Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
3 ägg
2 dl socker
2 msk vaniljsocker, gärna av bourbon typ eller hemgjort
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl matlagningsgrädde

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med en elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver och vispa ner i äggen, tillsätt grädden. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Grädda i ca 7 min. Täck ett bakplåtspapper med socker och vänd upp kakan på detta. Dra nu loss pappret som kakan gräddats på, enklast on du penslar pappret rikligt med iskallt vatten. Låt sedan kakan svalna under plåten, detta för att den inte ska spricka när du rullar ihop den. Se steg-för-steg beskrivning i bilder längre ner.

Medan kakan svalnar så gör du vaniljcrémen.

Vaniljcrémen

4 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
Kokas upp

7 äggulor
2 dl socker
2 tsk vaniljpulver
1 dl maizena
Vispas tills luftigt och fluffigt.

Vispa ner den varma vätskan i äggen, häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills de första bubblorna kommer och den tjocknat, tag av värmen och ställ att kallna under omrörning i isbad.

När kakan svalnat så brer du på vaniljcrémen och rullar ihop långsida till långsida med hjälp av pappret som den ligger på. Låt den sätta sig ca 30 min i kylen inlindad i papperet och en fuktig kökshandduk. Skiva sedan upp i fingertjocka skivor och toppa med lättvispad grädde och färska jordgubbar. Sommarmagi på en assiett.

/Fredrik

rulltårta-1

rulltårta-2

rulltårta-3

rulltårta-4

rulltårta-5

rulltårta-6

rulltårta-7

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s