Ssäm med fläskfärs, grönsaker och vietnamesisk dippsås (Nouc cham)

En somrig rätt med asiatiska smaker. Ssäm är koreanska och betyder ungefär att du rullar eller slår in något som du äter. Här så tar vi ett salladsblad som vi fyller med våra favoritgrönsaker och en ”köttbulle”gjord på fläskfärs. Vi doppar den sedan i en variant på den vietnamesiska dipsåsen Nouc cham. Denna rätt är kanske mer för lite större barn, Sixten var måttlig imponerad. Han åt lite grönsaker och vattenmelon, men köttbullarna var inte som dom brukar. Vi vuxna smaskade glatt i oss allt som ställdes på bordet. 

ssäm-bord

Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

600 gr fläskfärs
1 ägg
2 st lime (skalet)
1 1/2 msk thailändsk fisksås
1 msk japansk soja
Ca 5 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
Peppar

Lägg färsen i en bunke och riv ner vitlöken, ingefäran och limeskalet på det fina på ett rivjärn. Blanda ner resten av ingredienserna så det blir en smidig färs. Tag en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Forma nu små smala bullar av färsen och lägg på plåten (alternativt så spritsar du ut långa smala korvar längs hela plåten som du skär i lagom långa bitar). Tanken är att färsen ska vara i ungefär samma längd och storlek som grönsakerna. Baka av färsen i ugnen i ca 7 minuter (färsen ska ha 68 grader innertemperatur). Dessa kan ätas direkt från ugn eller efter att dom svalnat.

Nouc cham
1 dl thailändsk fisksås
4 st lime (saften)
2 msk socker
1 msk ljummet vatten

Pressa ner limen i en bunke, tillsätt socker och vatten. Rör till dess att sockret löst upp sig. Rör sedan ner fisksåsen (om du vill kan du nu blanda i lite finhackad chili, finhackad vitlök och koriander).

sallad

Grönsaker kan du ta lite blandat vad familjen gillar och vad som är säsong, vi hade följande.
3 st späda morötter
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
sockerärtor som dagen till ära var egenodlade
1/2 gurka
250 gr vattenmelon

Skär grönsakerna i stavar och lägg upp på ett fat.

2 salladshuvuden med stora blad ex. svensk huvudsallat, romansallad eller isbergssallad som inte är så kompakta. Plocka salladsbladen så att de är stora och hela.

När du äter så tar du ett salladsblad, lägger i lite grönsaker och ”köttbullar”, rullar ihop och doppar i såsen. Och helt plötsligt så sitter du på en vit sandstrand i Sydostasien.

/Fredrik

ssäm-handssäm-händer

One thought on “Ssäm med fläskfärs, grönsaker och vietnamesisk dippsås (Nouc cham)

  1. Pingback: Veckomatsedel v. 10 | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s